Fyllingsdalen

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Fyllingsdalen er en av Bergens åtte bydeler. Den har 28 285 innbyggere 1. januar 2008. Navnet har den fått etter gården Fyllingen. Muligens er navnet hentet fra norrønt fela som betyr gjemme eller skjule. Fylingr kan ha vært et norrønt navn på Storavatnet.

Fyllingsdalen ligger vest for Løvstakken. Inntil 1955 tihørte området Fana kommune, men da Bergen kommune var opprådd for byggeland, fikk den overta Fyllingsdalen i 1955. Det bodde da 1 600 mennesker der. En viktig forutsetning for utbyggingen var byggingen av Puddefjordsbroen som åpnet i 1956 og Løvstakktunnelen, som sto ferdig i 1968.

Bydelen omfatter områder som Krohnegården, Løvåsen, Sikthaugen, Lyshovden, Sælen, Varden, Bjørge, Straume, Bønes og Kråkenes.

Utbygging

Fyllingsdalen er bygget som en drabantby etter internasjonale forbilder. En drabantby skal være selvforsynt og ha offentlig service, rekreasjon og arbeidsplasser, men også en lettvint og rask tilgjengelighet til byen. Viktig i denne sammenhengen var byggingen av bydelsenteret Oasen bydelssenter, som ble oppført i 1971. Den første tiden inneholdt det foruten forskjellige butikker og kjøpesenter også politi, lege, helsestasjon, apotek, post etc.

Noen av disse institusjonene har fått egne bygg. Det ble også bygget først en kirke Fyllingsdalen kirke 1976 og senere Sælen kirke 2001. Også Bønes kirke tilhører Fyllingsdalen bydel. Denne ble reist etter en stor innsats av befolkningen i området som også samlet inn midler til den. Mange av hovedgatene i Fyllingsdalen er oppkalt etter fremstående svenske personligheter som Folke Bernadotte, Ture Nerman, Torgny Segerstedt, Karl Hjalmar Branting og Dag Hammarskjöld.

Bydelen har flere barneskoler, ungdomsskoler samt videregående skole og sykehjem. En viktig kulturinstitusjon er Fyllingsdalen nye teater. Tur- og rekreasjonsområder som Løvstakken, Kanadaskogen og Nordnæsdalen er lett tilgjengelige fra Fyllingsdalen.


Eksterne lenker