Gamle Norges Bank

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Gamle Norges Bank
Gamle Norges bank.jpg
Bergen Foto:Nina Aldin Thune
Byggeår:  1845
Adresse:  {{{adresse}}}
Byggherre:  {{{byggherre}}}
Arkitekt:  Ole Peter Riis Høegh
Funksjon:  {{{funksjon}}}Interiøret slik det engang var
Interiøret slik det engang var

Gamle Norges Bank i Bergen er en bygning på Vågsallmenningen (12) som tidligere huset Norges Bank.

Bygningen ble oppført i tidsrommet 1842—1845 i senempire-nyrenessanse etter stadskonduktør Ole Petter Riis Høeghs tegninger.

Bygningen

Bygningen ble truet av ombygning i 1926, men dette ble frarådet da man annså bygget som et landets viktigste monumentalbygg fra denne perioden. Bygningen ble fredet av Riksantikvaren i 1986.

Stilmessig er den en typisk representant for historismen som var rådene på denne tiden. Historismen kan defineres som «det stilhistoriske valgets mulighet» [1]. Man brukte former som «passet» til den gitte sammenheng. En fikk øynene opp for stilformens utsagnspotensiale, dvs hva en bestemt stilart egnet seg til og hvilke assosiasjoner den kunne gi. Fordi bygningen var en bankbygning er den oppført i en stil som peker tilbake på florentinske palasser.

Senere bruk av bygningen

Interiørbilde fra utstillingen Extractum
Foto: Nina Aldin Thune

Bankvirksomheten flyttet til Bradbenken midt på 80-tallet. I en periode sto bankbygningen tom. Bergen kommune fikk kjøpe bygningen for en lav sum for at den skulle brukes til kulturformål, men en klausul sa at selgeren kan ta bygningen tilbake om kommunen ikke hadde en fornuftig bruk av den. I 1995 ble det gjort forsøk meg å bruke bygningen til utstillingsformål, med Svaneapoteket i Bergens 400-års utstilling «Extractum».

Sitat I tillegg til at utstillingens tema er spennende, har dette utstillingsprosjektet en annen og svært viktig dimensjon. Utstillingen skal presenteres i Gamle Norges Bank. En står nå midt oppi utviklingen av Norges Bank gamle bygning på Vågsalmenning. Det er kastet frem en rekke forslag til bruk av bygningen, og administrasjonen vil ta alle forslag opp til seriøs vurdering. I dette arbeidet er det avgjørende å innhente erfaringer underveis. En aktuell bruk av bygningen er nettopp å etablere den som et sted for skiftende, større utstillinger. Gjennom denne utstillingen har vi derfor en god anledning til å prøve ut lokalene til denne typen virksomhet. Utstillingen kommer til å ta store deler av banken i bruk til ulike typer aktiviteter, og en vil gjennom dette prosjektet innhente erfaringer som vil være av stor betydning for den videre planleggingen av bygningen. En vil blant annet få prøvd ut metoder for avblending av hovedsalen, publikumsfaciliteter, småutstillinger i tillegg til hovedutstillingen osv. Sitat
Fra saksdokumenter Hovedutvalg for Fritid og Kultur 3.4.1995

Huset er etter dette blitt brukt til forskjellige utstillingsformål. Nå holder Galleri FORMAT kunsthåndverk Bergen til i bygningen.

Referanser

  1. V. Achen 87

Litteratur

  • Achen, Henrik Von; «Historismens arkitektur» fra Plysj, Palmer og pomponger, En hyllest til historismens epoke 1840 -1900, Vestlandske Kunstindustrimuseum , Bergen 1987

Eksterne lenker