Geografiske posisjoner

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Geografisk posisjonering brukes på artikler som omhandler et geografisk avgrenset område. Dette kan være byer, fjell, bygninger og lignende. Posisjonen gis ved lengde- og breddegrad i henhold til WGS 84. Posisjonering er i mange artikler markert øverst i høyre hjørne i høyde med artikkelens tittel, med teksten koordinater foran, men de kan i andre artikler være plassert i en infoboks, løpende tekst eller i tabeller.

Bruk av koordinatene

Selve koordinatene er en lenke til en side, GeoHack, som gir en oversikt over en lang rekke kartleverandører hvor forskjellige presentasjoner av kart er tilgjengelig. For innloggede brukere finnes det dessuten en mulighet til å få et kart presentert sammen med selve artikkelen. Den opsjonen er nærmere beskrevet på en egen underside.

I mai 2010 var det drøyt 9100 artikler på Wikipedia på bokmål og riksmål som hadde angitt koordinater. Ved hjelp av interwikilenkene til artikler på andre språk er det imidlertid ytterligere drøyt 50 000 artikler som kan posisjoneres. Disse artiklene kan finnes igjen som wikipedia-lag på OpenStreetMap og Google maps, samt de kan presenteres i tabellform som en oversikt over artikler i et gitt område. På GeoHack siden finnes det lenker i infoboksen under det interaktive kartet fra OpenStreetMap for et ferdiglaget søk med et utvalg av avstander fra 1 km til 250 km.

Ettersom koordinatene er frie data i likhet med at artiklene er fri informasjon er det mulig for eksterne systemer å dra nytte av dem, også kommersielt. Hvilke ytterlige måter Wikipedias artikler med koordinater vil bli utnyttet på i fremtiden er det derfor ikke mulig å sette grenser for.

Hvordan legge koordinater inn i artiklene

Posisjoneringen gjort på norsk Wikipedia ved hjelp av de to malene {{koor}} og {{koordinater}}.

Form

Lenkene leder videre til en side med oversikt over ressurser på nettet som kan vise kart, satelitt- eller flyfoto over stedet.

Koordinatene angis med ønsket presisjon ved hjelp av grader, minutter og desimalsekunder[1]. Alternativer for skala, avstand, type, med mer, kan også oppgis. Det er også mulighet for å selv spesifisere nøyaktig angivvelse og visning. Med varierende presisjon vil koordinatene for Monolitten i Vigelandsanlegget se slik ut:

Bruk

Eneste forskjell mellom malene er hvor koordinatene vises. Malen {{koor}} er for bruk i teksten, mens {{koordinater}} plasserer disse øverst til høyre i artikkelen[2].

Malene kan brukes med 2 til 11 parameter. Grunnsyntaksen er:

{{koor|G|M|S|D|N/S|G|M|S|D|E/W/Ø/V|alternativer}}

Hvor G er grader, M er minutter, S er sekunder og D er sekunddesimaler. Det finnes en lang rekke alternativer, som alle er valgfrie. Det har ingen betydning om man velger Ø for øst eller E for east, og tilsvarende V eller W. Det vises alltid Ø/V, og lenkes E/W.

Malen kan brukes med varierende presisjon så lenge lengde og bredde er angitt likt. Generelt er den mest egnede formen:

{{koordinater|G|M|N/S|G|M|E/W/Ø/V}}

F.eks.:

{{koor|59|56|N|10|42|E}}

Som gir:

59°56′ N 10°42′ Ø

Manuelt

Det er også mulig å spesifisere lenke og visning manuelt. Da benytter man første parameter for å angi lenke, og andre for visning.

Alternativer

Til en del av karttjenestene kan det oppgis alternativer for å spesifisere visningen. Alle har grunnsyntaks alternativ:verdi og skilles med _. De viktigste er:

Type

Setter typen for det angitte stedet. Typen er en grov kategorisering av objektet som har fått koordinater. En del typer har tilhørende ikoner på Wikipedialagene, noe som gjør det gunstig å bruke disse typene. Dette gjelder typer som church, building, park, waterbody og mountain. For en del typer er det en tilknyttet en skala i tillegg til kategoriseringen. Tilgjengelige typer som har skala er:

country Land 1:10,000,000
state Hvor dette er aktuelt 1:3,000,000
adm1st Første administrative enhet (fylke) 1:1,000,000
adm2nd Andre administrative enhet (kommune) 1:300,000
city(pop) By eller tettsted med angitt befolkning. 1:30,000 ... 1:300,000
city By med uspesifisert befolkning. 1:100,000
airport Flyplass 1:30,000
mountain Fjell 1:100,000
isle Øy 1:100,000
landmark Bygninger, turistattraksjoner eller lignende. 1:10,000

Eksempel:

Bruk imidlertid ikke en type bare for å angi skala.

Scale

Brukes for å angi en spesifik skala uavhengig av det som følger fra type.

Eksempel:

Region

Angir det foretrukne kartområdet. Brukes for å velge hvilke kartressurser som oppgis, for å få best mulig dekning. Den skal angis som en tobokstavs ISO 3166-1 alfa-2 landskode, eller en ISO 3166-2 regionskode.

Eksempler:

Landskoder
AU Australia
BR Brasil
CA Canada
CH Sveits
DE Tyskland
DK Danmark
FR Frankrike
GB Storbritannia
IS Island
JP Japan
NL Nederland
NO Norge
NR Nauru
NZ New Zealand
ML Mali
SE Sverige
SJ Svalbard og Jan Mayen
SK Slovakia
US USA
Norske regionskoder
NO-01 Østfold
NO-02 Akershus
NO-03 Oslo
NO-04 Hedmark
NO-05 Oppland
NO-06 Buskerud
NO-07 Vestfold
NO-08 Telemark
NO-09 Aust-Agder
NO-10 Vest-Agder
NO-11 Rogaland
NO-12 Hordaland
NO-14 Sogn og Fjordane
NO-15 Møre og Romsdal
NO-16 Sør-Trøndelag
NO-17 Nord-Trøndelag
NO-18 Nordland
NO-19 Troms
NO-20 Finnmark
Sortert etter navn
NO-02 Akershus
NO-09 Aust-Agder
NO-06 Buskerud
NO-20 Finnmark
NO-04 Hedmark
NO-12 Hordaland
NO-15 Møre og Romsdal
NO-18 Nordland
NO-17 Nord-Trøndelag
NO-05 Oppland
NO-03 Oslo
NO-11 Rogaland
NO-14 Sogn og Fjordane
NO-16 Sør-Trøndelag
NO-08 Telemark
NO-19 Troms
NO-10 Vest-Agder
NO-07 Vestfold
NO-01 Østfold

Fotnoter

  1. En mulighet for å vise koordinatene som kun desimalgrader vil, antageligvis, bli gjort tilgjengelig på et senere tidspunkt.
  2. Bruken av stilark gjør at plasseringen kan variere med andre stiler enn Monobook, eller etter egne ønsker.


Eksterne lenker