George Grosz

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra George grosz)
Hopp til: navigasjon, søk
George Grosz

George Grosz var en tysk maler, født 1893, død 1959 Han ble født i Berlin han bodde med sine foreldre vekselsvis i Berlin og Stolp i Pomern, der han begynte på barneskolen.
Grosz er mest kjent for sine satiriske karikaturtegninger av samfunnsklasser og mennesketyper under første verdenskrig og Weimarrepublikken. Der rev han maskene av byråkrater og profittjegere. Og viste den grusomme fattigdommen, det lysskye livet og det politiske kaoset som nederlaget førte med seg.

Utdanning

I 1919 reise han for første gang til Paris hvor han bodde i 9 måneder. Mens han var der studerte han på "Atelier of Colarossi" og møtte Jules Pascin og ble imponert av hans arbeider. Studerte også i Dresden og Berlin.

Liv og virke

Grosz meldte seg frivilig til millitær tjeneste i 1914 i omfavnelse av første verdenskrig som den krigen som skulle gjøre slutt på alle kriger. Han ble innlagt på militært mentalsykehus i 1915 og sendt hjem i mai 1917 med et uutslettelig inntrykk av hva krigen kunne innebære. Hans livslange romantiske syn på USA skyldtes at han leste bøker av amerikanske forfattere som Karl May, Fennimore Cooper m.fl. Dette førte til at han i 1916 endret sitt navn fra George Ehrenfried Gross til George Grosz.
Sammen med John Hartfield protesterte Grosz mot den tyske krigspropagandaen mot motstanderne med verk som f.eks. "Skikket til aktiv tjeneste", en tegning der et skjelett bli godkjent til krigstjeneste av en fet doktor.

Betydning

Grosz var en av hovedaktørene bak innføringen av dadaismen og danningen av kunstbevegelsen Die Neue Sachligkeit. I 1921 ble utstillingen "Gott mit uns" destruert på grunn av anklager om formærnende handlinger mot den tyske hæren, i tillegg fikk han en bot på 300 tyske mark. Grosz unnslapp fengsel på tross av tung bøtlegging og mange rettsaker som følge av sine kunstneriske angrep mot regjeringen og sentrale forretnings personer.