Georges Seurat

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Georges Seurat (1859-91) blir ofte kalt impresjonismens store systematiker, fordi han forener et konsekvent gjennomført optisk flekk- eller prikkmaleri med en streng klassisk komposisjon som gir hans fargeskimrende lerret deres suggestive rytme og dekorative holdning. Denne malemåten er kjent under navnet pointilisme (punktmaleri).

Liv og arbeid

På den åttende og siste impresjonisme utstillingen i 1886 stilte Seurat ut bildet “ En søndag ettermiddag på øya Grande Jatte”. Bildet viste borgerskapets fritidssyssler i Paris` parker, og analyserte lyset på en ny måte som virket merkelig streng og annerledes. Seurat brukte et system hvor han fremstilte motivet, ikke med penselstrøk som tidligere, men ved hjelp av små prikker i forskjellige farger. Denne fremgangsmåten var svært vanskelig og tidkrevende, i motsetning til impresjonistenes raske penselstrøk og hurtig avbildning av motivene. Seurat utviklet også en uttrykksfull komposisjonsteknikk hvor følelsene ble uttrykt ved veloverveid instrumentering av fargenes virkning og stemningsfull bruk av linjer. For eksempel for å fremskaffe en lystig stemning, brukte han varme skimrende farger plassert like over de mest aktive linjene og formene i komposisjonen over perspektivets horisontlinje. Seurat var mindre opptatt av å nedtegne den umiddelbare fargefølelsen enn han var av å plassere fargene i en ny billedmessig sammenheng. Den frie og flytende fargeleken i hans bilder var plassert i et nøye gjennomtenkt system.

I “La Grande Jatte” spiller Seurat på kjente former, kvinnekroppen i profil, parasollen, og figurenes sylindriske form. Maleriet er fylt med solskinn, men ikke delt opp i flyktige fargeflekker. Lys, luft mennesker og landskap er festet til lerretet i en abstrakt design, hvor linje, verdi og form henger nøye sammen i presise og strengt kontrollerte mønstre. I maleriet ”Grand Jatte” blir figurene er fremstilt solide, enten rett forfra (en face) eller i profil. De får et statueaktig preg. Han bygger maleriet på impresjonismens teknikker men vitenskapeliggjør det. Bildet blir komponert i motsetning til impresjonistenes “der og da” maleri.

Seurats kunst er i høyeste grad intellektuell. Han sa selv om sin kunst: “...De ser poesi i det jeg har gjort. Nei, jeg bruker min metode og det er alt”. Hans arbeid avdekker noe av det vi har sett av vitenskapelig holdning til kunsten på 1800-tallet.


Commons

Commons har multimedia
for Georges Seurat.