Gilbert and George

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Gilbert and george)
Hopp til: navigasjon, søk
The Singing Sculpture.
Gilbert and George on the Piss.
And I Love You All.
Gink.

Gilbert and George eller to performance-kunstnere som arbeider sammen om de samme verk.
Gilbert Proesch, født i San Martin de Tor i Italia den 17. September 1943.
George Passmore, Plymouth, United Kingdom, 8 januar 1942.
De er blitt kjent gjennom, høyst formelle utseende og manerer.

Utdanning

Gilbert Proesch studerte kunst ved Wolkenstein kunstskole, og Hallein kunstskole i Østerrike, og ved Kunstakademiet i München før han flyttet til England.
George Passmore studerte ved Dartington Hall College of Art og Oxford kunstskole, da en del av Oxford College of Technology som til sist ble Oxford Brookes Universitet.

Bekjentskap og samarbeid

De to møttes for første mens de begge studerte skulptur ved St. Martins Art School,( nå Central Saint Martins College of Art and Design), et av seks avdelinger ved University of the Arts, London. Selv sier de at grunnen til at de møttes var at ingen andre enn George forstod Gilberts dårlige engelskuttale. I et intervju fra 2002 i The Daily Telegraph sier de at det var kjærlighet ved første blikk. De ble gift i 2008.


Levende Skulpturer

Mens de studerte skapte de ”The Singing Sculpture” som var første gang vist ved Nigel Greenwood akademiet i 1970. I denne performancen dekket de hode og hender i mangefargede metalliske pigmenter og sang sammen med og bevegde seg til et opptak av Flanagan og Allens sang ”Underneath the Arches”. Dette gjorde de noen ganger i en dag sammenhengende. Dressene de brukte i denne performancen ble etter hvert en uniform for dem og de viser seg sjelden utendørs uten. Det er heller ikke ofte de sees hver for seg. De omtaler seg selv som levende skulpturer, og nekter å sette skille mellom kunsten sin og dagliglivet. De insisterer på at alt de gjør er kunst.

The Pictures

Det de kanskje er best kjent for er de store fotografiene sine, som går under det felles navnet ”The Pictures”. De tidligste av disse arbeidene er i svart-hvitt, mens de etter hvert legger til håndkolorerte røde og gule felter. De utviklet seg senere til å bruke flere, kraftige farger, noen ganger belyst fra baksiden, med svarte rutenett over. De bruker ofte seg selv som motiv i disse bildene, i tillegg til blomster, ungdomer, venner og kristne symboler. I 1986 ble de kritisert for å glamorisere såkalte grove karakterer, for eksempel skinheads, fra Londons østkant, i en serie fotografier.
Ved flere andre anledninger har arbeidene deres fått oppmerksomhet for å inneholde potensielt støtende bilder, som nakenhet, sex og kroppsvæsker. Bildenes titler, som for eksempel ”Naked Shit Picture” (1994) og ”Sonofagod Pictures” (2005), gjorde også at bildene fikk oppmerksomhet. I 2007 ga Tate Modern ut en bok om Gilbert og George, kalt The Complete Pictures 1971-2005, som inneholder mer enn 1000 eksempler på verkene deres.
Det kom også ut en dokumentar om dem det samme året, Imagine, laget av Alan Yentob, og ble vist på BBC. Ved slutten av filmen ble et av bildene deres lagt ut som gratis nedlasting på BBC og The Guardians nettsider i 48 timer, slik at de som ønsket det kunne laste ned og printe ut bildet del for del, og dermed eie en original Gilbert and George.

Priser

  • 1981 Gilbert and George vant Regione Lazio Award (Torino)
  • 1986 The Turner Prize
  • 1989 The Special International Award (Los Angeles)
  • 2007 South Bank Award I tillegg til Lorenzo Il Magnifico prisen. (Firenze)
  • 2005 representerte Storbritannia i Venezia Biennalen.
  • 2007 Retrospekt utstilling på Tate Modern i regnes som den største utstillingen noen kunstner har hatt der.
  • 2008 Tldelt æres doktorgrad til Gilbert og George fra London Metropolitan University.

Politisk Ståsted

Gilbert og George blir ofte sett på som merkelige i kunstverdenen, på grunn av sine åpenlyse konservative politiske synspunkt, hvor de blant annet har hyllet Margaret Thacher. ”Det er ikke lov å være konservativ i kunstens verden” sa George, ”Venstresiden er lik bra. Kunst er lik venstre. Popstjerner og kunstnere skal være så originale, så hvorfor har alle den samme meningen? (…) ” Vi beundrer Margareth Thacher. Hun gjorde mye for kunsten. Sosialismen vil at alle skal være like. Vi vil være annerledes. Vi er også glade i Prinsen av Wales, han er en ekte gentleman.”


Litteratur

  • Gilbert & George: The Complete Pictures, 1971--2005 av Gilbert & George og Rudi Fuchs, - Mars, 2007
  • Gilbert & George Jan Debbaut, Michael Bracewell, Marco Livingstone, and Ben Borthwick - Okt., 2007

Eksterne lenker