Giverny

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 49°04′37″N 1°31′48″Ø Giverny er en kommune i departementet Eure, som ligger i den franske region Haute-Normandie. Landsbyen som har samme navn ligger ca. 5 km sydøst for stasjonsbyen Vernon ved sideelven Eptes innløp i elven Seine.

Området ved Giverny har været bebodd siden yngre steinalder. Ved andre undersøkelser har en funnet graver fra den gallo-romerske tid, det tidlige 1. århundre f.Kr. og det 2. århundre e.Kr. Byen het Warnacum i dokumenter fra romertiden. En har dyrket vin siden merovingernes tid. Landsbykirken var opprinnelig romansk, men den er endret senere. Den er viet til Sankt Radegunde. Byen var lenge et lite landlig samfunn som hadde 300 innbyggere da Claude Monet «oppdaget» den i 1883.

Claude Monet og Giverny

Claude Monet oppdaget Giverny, da han så ut av vinduet fra et tog. I 1890 hadde han samlet nok penger så han kunne kjøpe et hus og tomt. Deretter begynte han å lage det store hageanlegget som han ønsket å bruke som motiv i maleriene sine. En del av hans mest kjente malerier har motiver fra hagen i Giverny. Monet bodde i Giverny fra 1883 til sin død i 1926, og både han selv og flere av hans familiemedlemmer ligger begravet på landsbyens kirkegård.