Gottfried Hendtzschel

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Gottfried Hendtzschel også kjent som Gottfried Hendtzschel Anderssøn (1600-tallet) var en tysk maler som var sentral i Stavangerrenessansen.

Han var født i Breslau, dagens Wrocław i Schlesien. Hendtzschel var elev av Peter Reimers som var fra Neustadt in Holstein. Holstein var på denne tiden en del av Danmark-Norge.

De fleste verkene hans er å finne på Sør-vestlandet og består av altertavler og annen kirkekunst, han brukte ofte italienske forbilder. Hendtzschel står bak malerier på altertavler og prekestoler i Ogna gamle kirke, Utstein Klosterkirke og kirker i Ryfylke, som Talgje, Årdal og Strand. Overalt dominerer korsfestelsesscener. Motivene i hans mange altertavler følger temmelig nøyaktig stikk etter komposisjoner av Lucas van Leyden, Federigo Barocci, Abraham Bloemaert, Karel van Mander og Jacques de Gheyn, men med en særpreget koloritt. Av hans få bevarte portretter er de av sogneprest Daniel Jørgenssøn og hustru i Hjelmeland kirke de ypperste.

Kjente verk

Litteratur

  • Cristie, Sigrid; «Materi og skulptur 1536-1814» i Norges kunsthistorie bind 3 Oslo 1982 side 121-246 ISBN 82-05-12267-9
  • Frøysaker,Tine; VThe church paintings of Gottfried Hendtzschel in Norway - past and future conservationB, Part I & II, Acta Universitatis Gothoburgensis, Gøteborg 2003,in: Göteborg studies in conservation Bind nr: 10, ISBN 91-7346-455-4, h.