Grieghallen

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Grieghallen
Grieghallen.JPG
Bergen (2007) Foto: Nina Aldin Thune
Byggeår:  1978
Adresse:  {{{adresse}}}
Byggherre:  {{{byggherre}}}
Arkitekt:  Knud Munk
Funksjon:  {{{funksjon}}}



Grieghallen er en konserthall i Bergen, med en rekke konsert- og bankettsaler og måler 3500m2. Griegsalen, med sine 1509 sitteplasser, er den største av disse. Grieghallen ble ferdigstilt i 1978, og ble tegnet av den danske arkitekten Knud Munk. Konsertsalen er hjemmearena for Bergen filharmoniske orkester.

Om bygningen

Grieghallen
Foto: Frode Inge Helland
Grieghallen 2009
Foto: Nina Aldin Thune
Grieghallen 2009
Foto: Nina Aldin Thune
Grieghallen 2009
Foto: Nina Aldin Thune

Grieghallen er tidstypisk, med eksponering av bærende konstruksjoner og byggematerialer.

Konkurransen om å tegne Grieghallen ble lyst ut i 1965. Vinner var den danske arkitekten Knud Munk med Grieghallen formet som et flygel.

Byggingen tok lang tid, blant annet på grunn av manglende finansiering. Da Knud Munk kom til Bergen for å ta imot premien ble han overrasket over at nabobygningene var så høye.

Reaksjonene var sterke og skepsisen stor: Fra «Symbolet på bergensk stormannsgalskap» til «Et monstrum av betong, en gigantisk bunker». Men da Grieghallen omsider ble åpnet i mai 1978, ble det konstatert at konsertsalen fungerte perfekt og at akustikken var praktfull.

Grieghallen har særpreg med sine kombinasjoner av lukkede volumer av betong, og det transparente volum av glass og stål. Bygningen introduserte en materialbruk som vakte sterke reaksjoner: Da Byggekunst skrev om Bergens arkitektur i 1984 ble Grieghallen betegnet som «...en rusten dansk boks...». Et planlagt byggetrinn 2 ble aldri gjennomført. Dette var opprinnelig tenkt som et sirkulært bygg med samme fasadematerialer som resten av bygningen. I Grieghallens utforming har inspirasjon fra Mies van der Rohe, og Arne Jacobsen, og brutalistisk betongarkitektur fra Japan kan godt ha påvirket utformingen av scenetårnet. Arne Jacobsen var en av Munks lærere.

Ombygninger og nybygg

Grieghallen ble ombygget i starten av 1990-tallet, da NRK og andre leietakere flyttet ut av bygget. Ønsket om å etablere et fullverdig kurs- og konferansesenter i Grieghallen ble realisert ved omfattende ombygging, og prosjekteringen ble gjennomført av Grieg Arkitekter.

Sommeren 2005 inviterte Grieghallen AS til en parallelloppdrags-konkurranse vedrørende utforming av plassen foran Grieghallen, taket over parkeringsanlegget, samt området rundt Grieghallen. De inviterte arkitektkontorene var Snøhetta, Kalve Landskapsarkitektur AS og Mette & Morten Molden AS, som senere har knyttet til seg LandskapsDesign AS. Det var til slutt arkitektkontoret Mette & Molden AS som gikk av med seieren med «den Røde Paviljong». Arkitekten sier om prosjektet:

Sitat Med Edvard Griegs Plass har området rundt Grieghallen fått nytt liv, og enda er det mer spennende i vente. - Vi ønsket å lage en plass med flere aktiviteter, for å skape møteplasser for mennesker både av sosial og kulturell karakter i dette flotte, åpne byrommet. Sitat
arkitekt Morten Molden

En kritikk av hele anlegget er at selve hallen er relativt godt bevart, men bygningene som er satt opp i tilknytning til parkeringsanlegget bryter radikalt med det opprinnelige uttrykket. Tilbyggene er kontroversielle da de bryter fasaden, som var «fullstendig gjennomført i sin enkelhet».

Eksterne lenker