Salon d'Automne

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Høstsalongen)
Hopp til: navigasjon, søk

Salon d'automne (fransk uttale «salå-dåtån») eller Høstsalongen er en kunstutstilling i Paris som har blitt arrangert hvert år siden 1903.

Historikk

Den første Høstsalongen ble arrangert i 1903 av Georges Rouault, André Derain, Henri Matisse og Albert Marquet som en radikal reaksjon på konservatismen i den offisielle Parisersalongen og i independentenes utstilling (Salon des Indépendants). I løpet av få år ble Høstsalongen fylt med det siste innen malekunst og skulptur.

Etablerte kunstnere som Pierre-Auguste Renoir og Auguste Rodin lot sine verker stille (Rodin leverte tegninger) for å dra det hele i gang. Mange kjente navn har stilt arbeider, eksempelvis Paul Cézanne, Henri Matisse, Paul Gauguin og Pablo Picasso, Georges Gimel før første verdenskrig, mens mellomkrigstiden så navn som Marc Chagall, Amedeo Modigliani og Georges Braque. Av billedhoggere: Constantin Brancusi, Aristide Maillol, Charles Despiau og Ossip Zadkine. I tillegg fant man glasskunst av René Lalique og arkitektur ved Le Corbusier. Salongen er nå inne i sitt andre hundreår, og regnes om sentral i verdenskunstsammenheng.

Ordet salon på fransk kan bety både salong og utstilling (under tak), foruten en del annet.

Se også

Eksterne lenker