Hageby

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Hageby er forstadsbebyggelse i hovedsakelig engelsk byplanlegging, fra slutten av 1800-tallet til et stykke inn på 1900-tallet. Ebenezer Howard var en av de viktigste teoretikerne bak ideen.

Hagebyen er en mer eller mindre selvstendig byorganisme hvor boligområdene består av lave hus i hager. Begrepet ble lansert av den britiske byutviklingsteoretiker Ebenezer Howard i bøkene Tomorrow (1898) og Garden Cities of Tomorrow (1902). En slik hageby måtte etter Howards mening ikke få mer enn 30 000 innbyggere, ved ytterligere vekst skulle en ny hageby anlegges i passende avstand og med gode kommunikasjoner til den eldre. Etter hvert ville denne utvikle seg til en «moderby» med sentrale institusjoner, omgitt av en ring av «drabantbyer».

Disse ideer førte til en hel hageby-bevegelse som en sterk reaksjon mot industrialismens tettpakkede og uhygieniske bysamfunn, og resulterte i anlegget av hagebyen Letchworth. Denne utviklet seg imidlertid ikke etter planen. Mer vellykket var Hampstead Garden Suburb utenfor London, prosjektert av Raymond Unwin.

Eksterne lenker