Hagia Eirene

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 41°0′35″N 28°58′52″Ø

Irenekirken i Istanbul har bevart apsiden med kors slik det var tillatt under ikonoklasmen

Navnet på kirken Hagia Eirene, Aya Irini Kilisesi betyr: Den himmelske freds kirke, er en kirke i Istanbul og den første bygningen her var sannsynligvis bygget ca 300 på samme sted som et Afroditetempel.

Historie

Det andre Eukumeniske konsil hadde sitt møte her i 381. Kirken ble ødelagt av brann i 532, for rakt å bli bygget opp igjen av Justinian 532 –537. Kirken ble ødelagt under et jordskjelv i oktober 740 og ble restaurert enten under Leo lll 717-41 eller hans sønn og etterfølger Constantin V 741-75. Kirken er ikke blitt brukt til moske og har derfor bevart sin dekor fra 740.tallet og mosaikkfragmenter i nartex muligens fra Justinians tid.

Bygningen

Kirken er en treskipet basilika med to kupler. Sideskipene er skilt fra hovedskipet med søyler og massive pilarer som støtter kuppelen. Utvendig er den 42,2 m lang og 35,7m bred. Den har en basilikaform med en halvsirkelformet benk i apsiden lik den som har vært i Studiokirken et Synthronon.

Apsiden

Mosaikken i apsiden viser hva som var lov under ikonoklasmen et stort kors på gullgrunn med en bord rundt med inskripsjoner muligens fra 1. Salme XV 4 og 5 innerst og på buen Amos IV , 6 . Rundt inskripsjonene er der en bord av små kors som skulle tilsi at den er fra ikonoklasmens tid. I nartex er der fragmenter av mosaikk som er svært lik den en finner i Hagia Sophia og som kan stamme fra denne tiden.

Litteratur

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Hagia Eirene.

Commons

Commons har multimedia
for Hagia Eirene.