Hagia Sophia i Istanbul

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Hagia Sophia Istanbul)
Hopp til: navigasjon, søk
Hagia Sophia i Istanbul
Hagia Sophia.jpg
Istanbul Foto: Nina Aldin Thune
Generelt
Byggeår:  532
Endringer:  jordskjelv 7. mai 558, brannen 859, jordskjelv 869 og 989.
Viet til:  Guds visdom
Arkitektur
Periode: Bysantinsk
Arkitekt:  Anthemios av Tralles og Isidor av Milet
Mål:  lengde 82 m, bredde 73 m, høyde 55 m
Kor:  opprinnelig apside
Skip:  med kuppel og gallerier
Kirkerommet
Prekestol:  muslimsk
Alter:  omdannet til moske
Diverse:  Ortodoks kirke - 537-1204, Katolsk kirke - 1204-1261, Ortodoks kirke - 1261-1453, Moske - 1453-1934, Museum - 1935-2020, Moske - 2020
Commons-logo.png
Hagia Sophia i Istanbul bilder på Commons
Vekten.jpg
Hagia Sophia i Istanbul bilder på kunsthistorie
Grunnplan

Foto: Frode Inge Helland
Hagia Sophia 2015. 012.jpg

Foto: Frode Inge Helland

Hagia Sophia (Gresk: Άγια Σοφία, tyrkisk: Ayasofya) er det største og mest imponerende bysantinske monumentet i Istanbul. Likevel er det ikke typisk for bysantinsk arkitektur fordi dimensjonene er ubysantinske og vestlige. Dette ble et engangseksperiment som aldri ble gjentatt i bysantinsk arkitektur.

Kirken fikk likevel stor innflytelse, både arkitektonisk og liturgisk, på senere ortodokse og romersk katolske kirker, men særlig på muslimske moskeer. Flere av de største osmanske moskeene i Istanbul er bygget med Hagia Sophia som forbilde, blant dem Şehzade-moskeen, Süleymaniye-moskeen og Rüstem Pasha-moskeen.

Kirken ble tegnet av arkitektene Anthemios av Tralles og Isidor av Milet, og arbeidet begynte i 532. Kirken gjør et mektig inntrykk, og den store kuppelen ser ut til å sveve på grunn av vindusbåndet som omkranser hele kuppelen.

Hagia Sofia var fra 1934 til 2020 et museum, men 11. juli 2020 besluttet Tyrkias høyeste administrative domstol å annullere denne statusen. President Recep Tayyip Erdoğan kunngjorde samme dag at byggverket igjen skal brukes som en moské.

Historie

Hagia Sophia ble innviet av keiser Justinian 26. desember 537, omgjort til en moske i 1453 og erklært et museum i 1934.

Den nåværende bygningen ble oppført på nøyaktig samme sted der to tidligere kirker med navn Hagia Sophia hadde stått. Den første ble bygget som en tradisjonell latinsk kolonnadebasilika med gallerier og tømmertak, innviet 15. februar 360 av Constantius II. Det brant ned under et opprør i 404. Den andre ble innviet av Theodosius II 10. oktober 405. Det brant ned til grunnen under Nika-opptøyene i 532, og etterlot bare flere marmorblokker som fremdeles kan sees i hagen til dagens kirke. Bare noen få dager etter ødeleggelsen av den andre Hagia Sophia bestemte keiser Justinian seg for å bygge den nåværende kirken, som måtte være større og mer majestetisk enn forgjengerne.

Justinians katedral overgikk alle andre bygninger og ble toppet av den største kuppelen som noen gang er konstruert. En rekord som den holdt til Michelangelos kuppel på toppen av St. Peters basilika ble bygget. Kuppelen, 31,24 meter diameter er 55,6 meter over gulvet. Den var en gang dekket med 30 millioner mosaikkfliser i gull og er for tiden dekorert med koranske inskripsjoner. Forvirrende siden denne enorme kuppelen virker vektløs av det ubrutte arkade av 40 buede vinduer under den. En arkitektonisk prestasjon som forblir uovertruffen.

Den opprinnelige kuppelen kollapset fullstendig under jordskjelvet 7. mai 558. Keiseren beordret en øyeblikkelig restaurering, og lettere materialer ble brukt. Det var så tynt at hundrevis av lys som hang høyt inne i Hagia Sophia ville få det til å glød om natten. Gjennom historien trengte kirken flere ekstra forsterkninger og restaureringer, ikke minst etter den store brannen i 859 og jordskjelvene i 869 og 989.

Hagia Sophia var sete for den ortodokse patriarken til Konstantinopel. Kirken var også hjemsted for en lang rekke relikvier, for eksempel en stein fra Jesu grav, lansen som gikk gjennom Jesu side, Jesu kappe, fragmenter av Det sanne kors, St Thomas 'tvilende finger og bein fra flere helgener. Alt dette gikk tap under det fjerde korstoget, da Hagia Sophia ble plyndret.

På grunn av den osmanske erobringen av Konstantinopel i 1453, ble ytterligere riving av Hagia Sophia unngått. Det gikk tapt for kristendommen, fordi Sultan Mehmet II beordret øyeblikkelig opprydding av kirken og fikk den omgjort til en moske. De kristne mosaikkene ble pusset over og minareter ble lagt, hvorav to av arkitekten Sinan. De eneste to av de fire minarettene som er like.

Andre tillegg inkluderer kolossale stearinlys (flankerende mihraben) Suleiman den storslåtte brakt tilbake fra erobringen av Ungarn, åtte kalligrafiske rundeler, sultanens galleri, en minbar, to enorme hellenistiske urner, en medrese, et bibliotek og en fontene for rituelle ablutjoner (Şadırvan ).

Etter det osmanske imperiets fall og etableringen av den tyrkiske republikken, forvandlet Mustafa Kemal Atatürk, grunnlegger og første president av den tyrkiske republikken, Hagia Sophia til et museum. Pusset over ekstraordinære interiørmosaikker, som tilfeldigvis ble oppdaget under renovering på 1800-tallet, blir sakte men sikkert restaurert.

Den første av de overlevende bysantinske mosaikkene kan sees over keiserporten, og viser Kristus på en trone med en keiser som kneler ved siden av ham.

Fortsatt i første etasje er det den vakre mosaikken til Jomfruen med Konstantin og Justinian. Den viser Maria som sitter på en trone som holder spedbarnet Jesus og flankert av to av de største keiserne i byen.

En rampe fører fra første etasje til galleriet, hvor du kan finne mosaikkene til keiser Alexander som holder en hodeskalle, Jomfruen holder Kristus flankert av keiser John II Comnenus og keiserinne Irene, Kristus med keiser Konstantin IX Monomachus og keiserinne Zoe, Jomfruen med spedbarnet Jesus på fanget, erkeenglene Gabriel og Michael, portretter av helgener, Deesis-mosaikken og de av de seksvingede serafene.

10. juli 2020 annullerte en tyrkisk domstol dekretet fra 1934 av Mustafa Kemal Atatürk som gjorde moskeen om til et museum. Dette banet vei for president Erdoğan å beordre konverteringen av det historiske Hagia Sophia, et UNESCOs verdensarvsted, tilbake til en moske. Han signerte derfor et dekret om å overføre ledelsen av nettstedet fra Kulturdepartementet til presidentskapet for religiøse saker. Fredag 24. juli åpner den dørene for bønner.

 • Ortodoks kirke - 537-1204
 • Katolsk kirke - 1204-1261
 • Ortodoks kirke - 1261-1453
 • Moske - 1453-1934
 • Museum - 1935-2020
 • Moske - 2020

Bygningen

Hagia.sophia.istanbul 082.jpg

Byggingen av kirken begynte 23. februar 532 og kirken ble dedikert 27. desember 537. under seks år etter. I sammenligning med andre store byggverk er denne korte tiden bemerkelsesverdig; Chartres katedralen ble mer eller mindre ferdig etter trettito, Salisbury etter drøye førti og Wren’s St. Paul trettifem år. Men enestående som dette er, og trass i at arkitektene nok var av den gamle, solide romerske verden, så ville en lang byggetid gitt materialene tid til å synke sammen, sette seg og tørke og herde helt før det eventuelt skulle bære noe vekt å snakke om. Hurtigheten skulle ha sin pris.

En serie med jordskjelv mellom 542 og 557 førte til forsterkning av strukturelle problemer og tilslutt til det første partielle kollapset. Først etter gjenoppbyggingen som skjedde etter dette, ferdig i 562 kan vi si at kirken fikk sin endelige form som skulle overleve uforandret i de neste tre hundre år. Hva skjedde og hvilke forandringer som skulle vise seg nødvendig? Kirken fra 562 skal vi anse som den opprinnelige Justinianske, det tok altså tretti år for at den skulle finne sin "firmness".

Hvor mye og i hvilken grad planleggingen og prosjekteringen var avklart før Anthemius og Isodoros begynte arbeidet er uvisst. Det har hvertfall enkelte ganger blitt fremført om middelalderens arkitekter: at de var uutdannede, i betydningen akademisk, murmestere som jobbet uten planlegging og tegninger, kun ved hjelp av sin praxis, sin innarbeidete og overleverte praktiske forståelse. Antagelig er dette ikke sant. Abbeder og andre som stod ansvarlig for et bygg kunne kanskje se seg tjent på å overbetone sin egen betydning. Justinian blir også fremstilt som en som løser enkelte kriser som oppstår under byggingen. Om Justinians rolle var så aktiv som Procopius’ fremstilling skulle tilsi kan betviles på samme måte. Poenget er at ingen tegninger finnes, og det tidligste bevis for eksistensen av plantegning er fra c. 814, en plantegning over et kloster, St. Gall, Schweiz.

Hagia Sofia er en krysning mellom basilika og sentralbygg, siden den er treskipet og rektangulær (cirka 75 x 70 meter) samtidig som den er dominert av sin store sentralkuppel. Denne var opprinnelig en hengekuppel som ble ødelagt under et jordskjelv i 558. Den ble i 563 erstattet av en seks meter høyere pendentivkuppel. Dagens kuppel er en rekonstruksjon av denne, etter at den vestre halvdelen kollapset i 989 og den østre delen i 1346. Kuppelen hviler på fire enorme pilarer og støttes av en serie halvkupler i øst og vest.

På inngangssiden i vest ligger en dobbelt narthex. Hagia Sofia er innvendig rikt dekorert med marmor i ulike farger. Dens praktfulle mosaikker, hvorav bare en brøkdel er bevart, er fra 500- til 1300-tallet.

Etter tyrkernes erobring av Istanbul i 1453 ble Hagia Sofia omdannet til moské. Den fikk fire minareter som sammen med diverse tyrkiske tilbygg og støttemurer har endret dens opprinnelige ytre.

Mosaikkene

Hagia Sofia Mariamosaikk
Foto: Nina Aldin Thune
Hagia Sophia 2015. 049.jpg
Hagia Sophia 2015. 042.jpg
AdHagiaSophia 111.jpg
 • Maria og Barnet, ca 867, makedonsk dynasti (867-1078) i apsis
 • Erkeengel Gabriel i apsisbue ca 867
 • Mosaikk med Guds mor flankert av Justinian og Konstantin ,annen halvdel av 900-tallet
 • Keiserporten: Leo VI(886-912) ”den vise” kneler foran Kristi føtter, ca 900
 • Keisermosaikk: Alexander (912-913) i nordgalleriet
 • Deesis mosaikk i sydgalleriet , sannsynligvis før 1300, etter latinsk okkupasjon (1204-1261) i paleologisk dynasti (1261-1453)
 • Serafer i pendentiver, restaurert etter 1346, sannsynligvis fra 900-årene


Mariamosaikken i apsiden skal være en av de første som ble laget etter ikonoklasmen, og vi kan ennå se de svake konturene etter korset som var i apsiden under ikonoklasmen. To av mosaikkene har temaer som blir gjentatt senere, det store Deesis bildet fra andre halvdel av det 13. århundre og mosaikken over døren med giverportrettet av Leo VI fra sent i det 9. århundre.

Det er også runer i Haga Sofia, spor etter vikinger (væringer) som besøkte denne helligdommen i Miklagard, kanskje mens de gjorde tjeneste i keiserens garde.

Moské

Da tyrkerne inntok Konstantinopel i 1453, ble Hagia Sofia delvis ødelagt og ominnredet som moské. Blant annet ble de kristne mosaikkene tildekket. Men tyrkerne utførte også betydelige reparasjoner, blant annet planlagt av arkitet Mimar Sinan. Monumentet ble i 1935 sekularisert og gjort til museum.

Litteratur

 • Mainstone, R. J. Hagia Sophia, Architecture, Structure and Liturgy of Justinians's great Church, New York 1988
 • Mango, C. The Mosaics of St. Sophia at Istanbul, Washington D.C. 1962
 • Teteriatnikov, Natalia B. Mosiacs of Hagia Sophia, Istanbul, Washington D.C. 1998 ISBN 0-88402-264-1

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Hagia Sophia i Istanbul.