Hagia Sophia i Istanbul

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Hagia Sophia Istanbul)
Hopp til: navigasjon, søk
Hagia Sophia i Istanbul
Hagia Sophia.jpg
Foto: Nina Aldin Thune
Generelt
Byggeår:  532
Arkitektur
Kirkerommet
Commons-logo.png
Hagia Sophia i Istanbul bilder på Commons
Vekten.jpg
Hagia Sophia i Istanbul bilder på kunsthistorie
Grunnplan

Hagia Sopfia (Gresk: Άγια Σοφία, tyrkisk: Ayasofya) er det største og mest imponerende bysantinske monumentet i Istanbul. Likevel er det ikke typisk for bysantinsk arkitektur fordi dimensjonene er ubysantinske og vestlige. Dette ble et engangseksperiment som aldri ble gjentatt i bysantinsk arkitektur.

Kirken fikk likevel stor innflytelse, både arkitektonisk og liturgisk, på senere ortodokse og romersk katolske kirker, men særlig på muslimske moskeer. Flere av de største osmanske moskeene i Istanbul er bygget med Hagia Sophia som forbilde, blant dem Şehzade-moskeen, Süleymaniye-moskeen og Rüstem Pasha-moskeen.

Kirken ble tegnet av arkitektene Anthemios av Tralles og Isidor av Milet, og arbeidet begynte i 532. Kirken gjør et mektig inntrykk, og den store kuppelen ser ut til å sveve på grunn av vindusbåndet som omkranser hele kuppelen.

Mosaikkene

Hagia Sofia Mariamosaikk
Foto: Nina Aldin Thune

Mariamosaikken i apsiden skal være en av de første som ble laget etter ikonoklasmen, og vi kan ennå se de svake konturene etter korset som var i apsiden under ikonoklasmen. To av mosaikkene har temaer som blir gjentatt senere, det store Deesis bildet fra andre halvdel av det 13. århundre og mosaikken over døren med giverportrettet av Leo VI fra sent i det 9. århundre.

Det er også runer i Haga Sofia, spor etter vikinger (væringer) som besøkte denne helligdommen i Miklagard, kanskje mens de gjorde tjeneste i keiserens garde.

Moské

Da tyrkerne inntok Konstantinopel i 1453, ble Hagia Sofia delvis ødelagt og ominnredet som moské. Blant annet ble de kristne mosaikkene tildekket. Men tyrkerne utførte også betydelige reparasjoner, blant annet planlagt av arkitet Mimar Sinan. Monumentet ble i 1935 sekularisert og gjort til museum.

Litteratur

  • Mainstone, R. J. Hagia Sophia, Architecture, Structure and Liturgy of Justinians's great Church, New York 1988
  • Mango, C. The Mosaics of St. Sophia at Istanbul, Washington D.C. 1962
  • Teteriatnikov, Natalia B. Mosiacs of Hagia Sophia, Istanbul, Washington D.C. 1998 ISBN 0-88402-264-1

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Hagia Sophia i Istanbul.