Halfdan Egedius

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Halfdan Egedius: Lørdagskveld. 1893.

Halfdan Egedius, født5. mai 1877 i Drammen – død 1899, var en norsk tegner og maler.

Barndom

Fem år gammel flyttet han til en liten gård i Asker. Som barn var han som alle andre, men som tegner var han bemerkelsesverdig. Allerede i seksårsalderen tegnet han ved å studere objektene inngående og prøvde å gjengi dem så realistisk som han kunne. Han var særlig opptatt av å tegne dyr.

Han begynte på skole i Kristiania, men var mest opptatt av å tegne. Da han var ni år fikk han fri fra timer på skolen for å kunne delta på Bergsliens malerskole i samme bygning som Christian Krogh hadde sin malerskole. Der ble han som skolegutt kjent og god venn med voksne malere som Christian Krogh, Lars Jorde, Kristen Holbø, Karl Reynolds og Thorvald Erichsen. De ble straks klar over vesle Halfdans Egedius' enestående begavelse.

Ungdom og studieturer

Halfdan Egedius: Mari Clasen. 1895.
Halfdan Egedius: Dans på låven. 1895.

Sommeren 1890, tretten år gammel, dro han sammen med Thorvald Erichsen ut på sin første studietur. Med utgangspunkt på en gård ved Krøderen dro de rundt i distriktet og malte og laget skisser.

Til Telemark, som ble hans foretrukne område, kom han sommeren 1892sammen med Karl Reynolds. Der ble han særlig grepet av det skiftende landskapet, skikkene, folkloren og dagliglivet på stedene som hadde fostret folk som musikeren Myllarguten og dikteren Vinje. Her møtte han også den unge maleren fra Bø, Torleiv Stadskleiv som ble hans venn for livet.

Det påfølgende år 1893 malte han sitt første mesterverk, Lørdagskveld. Bildet er påvirket av Fleskum-malerne som hadde stilt ut få år tidligere. I løpet av høsten begynte han på en tegneskole i Teatergaten i Kristiania. Han trivdes dårlig på skolen og sørget for å få med seg alt han kunne av utstillinger, blant annet med Lars Skredsvig og Ernst Josephson.

Sommeren 1894, senere kjent som Vågåsommeren, besøkte han sin venn Kristen Holbø i Vågå. Andre kunstnere kom til Gudbrandsdalen og slo seg ned ikke langt unna: Thorvald Erichsen, Lars Jorde, Oluf Wold Thorne, Ragnhild Hvalstad, Kristine Laache, Johanna Bugge, Alice Pihl og Alfred Hauge.

Den følgende våren dro han til Bø i stedet for København som opprinnelig planlagt. Her malte han et av sine mest kjente verk, Drømmeren, som er et portrett av vennen Torleiv Stadskleiv. Her malte han også sine første bilder fra dansetilstelningene og fanget den nesten transeliknende tilstanden danserne kunne komme i.

Illustrasjonsoppdrag

Halfdan Egedius: Spill og dans. 1896.

1895 fikk han i oppdrag av Fridtjof Nansen å illustrere Fram over polhavet. Han bidro med 25 illustrasjoner, mange av dem regnes som særlig utsøkte. Særlig dem som gjengir hunder og isbjørner.

I 1896 begynte han på sitt kjente motiv, Spill og dans, hvor han også søker å skildre den transelignende tilstanden til felespilleren som helt hengir seg til musikken. Samme året ble han engasjert til å illustrere Snorres kongesagaer i samarbeid med Erik Werenskjold, Gerhard Munthe og Eilif Petersen. Han lærte både av Werenskjold og Munthe. Han bidro med 37 illustrasjoner av særdeles høy kvalitet, særlig med tanke på at han innordnet seg den stilistiske helheten i verket.


Epilog

I 1898 fikk han de første tegn på sykdommen, en soppinfeksjon som i dag ikke lenger regnes som farlig. Han kom seg og ble overtalt av Erik Werenskjold og Nordahl Rolfsen til å illustrere verket Norge i det nittende århundre. Han rakk å lage noen illustrasjoner før han fikk et nytt angrep av sykdommen. Like før jul ble han syk enda en gang. Livet sto ikke til å redde.

Han døde den 2. februar 1899, bare 21 år og ni måneder gammel.

Litteratur

Øystein Parmann: Halfdan Egedius, liv og verk. Oslo 1979.