Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Hanseatisk museum)
Hopp til: navigasjon, søk
Hanseatisk museum
Foto: Nina Aldin Thune

Det Hanseatiske museum ligger i Finnegaarden 1 A og forteller om den hanseatiske tiden .

Finnegaarden

Bergensbilder 024.JPG
Bergensbilder 025.jpg
Hanseatisk museum, Murtasken
Foto: Nina Aldin Thune

Finnegaarden er en av de bevarte trebygningene på Bryggen i Bergen og den ble oppført etter brannen i 1702, 7/8 av byen brant ned. Finnegaarden var Det Tyske Kontors største og staseligste kjøpmannsstue. Museet ble startet i kjøpmann J. W. Olsens gård i 1872. Etter som samlingen vokste, ble det oppført en tilstøtende bygning. «Finnegårds-Bazaren» eller «murtasken» ble oppført etter tegninger av arkitekt Conrad Fredrik von der Lippe og viser slektskap med Kjøttbasaren som arkitekten fikk tegnet like ved.

Finnegaarden ble fredet i 1927. I 1979 kom Finnegaarden med på UNESCOs verdensarvliste, sammen med de andre eldre bygningene på Bryggen. Bakre del av Finnegaarden ble i 1982 utbedret av arkitekt Øivind Maurseth.

Museet

I museet kan en se en autentisk handelsstue med bl.a. kjøpmannens kontor, soveplasser for drengene og gjestestue. Alle gjenstandene i museet er originale og samlet fra forskjellige gårder på Bryggen av Johan Wilhelm Olsen. Sønnen hans, Christian Koren Wiberg (1870-1945) bygget opp museet videre som ble overført til Bergen kommune i 1916. Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene har vært drevet av Bergen kommune helt frem til 2005, da museumsdriften gikk inn i den konsoliderte enheten Stiftelsen Museum Vest. Bygninger og samlingen er fortsatt i kommunalt eie.

Schøtstuene

Schøtstuene
Foto: Nina Aldin Thune

Bak Bryggen ved Mariakirken ligger Schøtstueanlegget, som er en samling originale og rekonstruerte schøtstuer. Dramshusens schøtstue ble lagret på Bergens Museum fra 1880-årene og i 1917 ble Bredsgårdens schøtstue gitt til Bergen kommune. I 1937-1938 ble disse stuene gjenreist, sammen med Svensgårdens schøtstue (kopi) og Jakobsfjorden og Bellgårdens schøtstue. Bredsgårdens schøtstue er for en stor del original. Jacobsfjorden og Bellgårdens schøtstue er en parafrase som har til hensikt å vise hvordan schøtstuene kan ha sett ut før brannen i 1702. Rekonstruksjonen er basert på målebrev og andre dokumenter, men detaljene er høyst usikre.

Eksterne lenker