Harald Sæverud Museum Siljustøl

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Harald Sæverud Museum Siljustøl tidligere Siljustøl museum i bydelen Fana i Bergen er en del av komponisthjemmet til Harald Sæverud og konen Marie Hvoslef. I 1984 ble deler av huset og eiendommen rundt testamentert til en stiftelse med navnet "Marie Hvoslef og Harald Sæveruds stiftelse til fremme for norsk musikk og billedkunst". Stiftelsen skal sikre at "Siljustøl skal beholde sin sjarme som støl".

Museum

Siljustøl museum ble offisielt åpnet som museum i forbindelse med komponistens 100-årsdag i 1997. Museets formål er blant annet å fremme kjennskap til Harald Sæveruds liv og musikk. På museet kan man se komponistens arbeidsværelse, flygel og personlige etterlatenskaper står slik han forlot det da han døde i 1992. Museet består av både selve bygningen og turområdet rundt som inspirerte Sæverud musikalsk. Deler av bygningen er i privat eie, men selve museet og eiendommen forøvrig er åpen for publikum, og forvaltes i dag av Kunstmuseene i Bergen. Museet arrangerer også konserter.

Fredning

Hovedbygningen fra 1939 er tegnet av arkitekt Ludolf Eide Parr i sammarbeid med Sæverud. Komponisthjemmet og omkringliggende naturområde ble fredet av Riksantikvaren i 2005.

Eksterne lenker