Havforskningsinstituttet

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Havforskningsinstituttet ligger på Nordnes i Bergen og driver med forskning på marine ressurser, marint miljø, kystsone og havbruk. Instituttet har eksistert siden 15.oktober 1900, til 1989 underlagt Fiskeridirektoratet. Fra 1989 direkte underlagt Fiskeridepartementet. I dag er virksomheten først og fremst konsentrert om økosystemene i Barentshavet, Norskehavet, Nordsjøen og den norske kystsonen.

Oppgaver

Instituttet leverer faglige råd til myndighetene, fiskeri- og oppdrettsnæringa og samfunnet. Det har om lag 600 ansatte, og er det største marine forskningsmiljøet i Norge. Også internasjonalt er Havforskningsinstituttet ledende på en rekke av sine forskningsområder.

Avdelinger

Havforskningsinstituttet etablerte i 2003 en avdeling i Tromsø - Havforskningsinstituttet Tromsø. Havforskningsinstituttet har forskningsstasjoner i Austevoll, Matre og Flødevigen ved Arendal. Stasjonen i Flødevigen ble oppretta i 1882, og er en av landets eldste marine forskningsstasjoner. Den har Skagerrak, Nordsjøen og kystsonen som sitt arbeidsområde, og var også den første som begynte med forsøk på oppdrett av fisk og skalldyr i Norge. I dag leder Flødevigen det internasjonale forskningsprosjektet MAR-ECO langs Den midtatlantiske ryggen. Stasjonen i Matre ble etablert i 1971, og har forskning på laks som sin hovedoppgave.

Forskningsfartøy

Havforskingsinstituttet eier tre forskingsfartøy; Johan Hjort, G.M.Dannevig og G.O. Sars, som eies sammen med Universitetet i Bergen. I tillegg har instituttet ansvaret for driften av det NORAD-eide fartøyet Dr. Fridtjof Nansen, som opererer langs vestkysten av Afrika, og for Håkon Mosby, som eies av Universitetet i Bergen.

Eksterne lenker