Helge Hjertholm

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Helge Hjertholm, født 12. mai 1932, er en norsk arkitekt.

Liv og virke

Han var utdannet ved NTH i 1957. I årene 1958–61 var han ansatt hos arkitekt Jørn Utzon. Deretter flyttet han til Bergen og startet egen praksis. Han var tilsatt som professor ved Bergen Arkitektskole 1996.

I alle sine arbeider, som blant annet omfatter Søreide kirke (1973) og Fyllingsdalen kirke (1976), forener Hjertholm konstruktiv klarhet med et skulpturalt formspråk. Hans »oppfinnelse» er den viftformede kirken. Han lanserte den først i en konkurranse om en økumenisk kirke i Danmark i 1961. Hjertholm vant konkurransen med et skulpturelt forslag: to hender formet som blad strekker mot himmelen.

Andre arbeider er: Hydros gjestehus på Sture, Bergen Politikammer, samt hytter og barnehager og flere boliger.

Han har vunnet førstepremie i flere arkitektkonkurranser. Hjertholm er tildelt Treprisen 1986 og Groschmedaljen for 2008.

Inspirasjon

Sitat Min største inspirasjonskilde finner jeg i naturen: planter, vekster og trær, og kroppens oppbygging hos mennesker og dyr. Sitat
Helge Hjertholm

Hjertholm har vært opptatt av : Elementbyggeriets muligheter, Landskapets premisser og Geometrien som ordnende prinsipp. Forbilder har vært Alvar Aalto, Gunnar Asplund, Frank Lloyd Wright, Le Corbusier og «ikke minst Jørn Utzon, som har det hele».

Arbeider

Litteratur

  • Hjertholm, Helge: «Mitt idégrunnlag» i Arkitekturmuseets årbok 2005 side 106-121

Eksterne lenker