Helsingfors domkirke

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Fasaden med trappene mot Senatstorget.
Foto: Frode Inge Helland
Kirkerommet fra vest mot høyalteret.
Foto: Frode Inge Helland
Søndre korsarmhjørne med skifte mellom pilastre og kolonnade. Kapiteler i korintisk stil.
Foto: Frode Inge Helland

Helsingfors domkirke, oppført 1830-1852, (finsk: Helsingin tuomiokirkko), tidigere Nikolajkyrkan (Nikolainkirkko) og senere Storkyrkan (Suurkirkko), i dagligtalen også Senatskyrkan, er en sentralkirke og er domkirke för Helsingfors stift. Den ligger midt i byen ved Senatstorget.
Arkitekt var Carl Ludvig Engel.

Historie

  • 1819 Arkitekt Carl Ludvig Engel utfører de første planene for kirken.
  • 1830 Bygningsarbeidene påbegynnes.
  • 1840 Kirken er såpass ferdig at man kan feire universitetets 200-års jubileum i den.
  • 1852 Kirken innvies og får navnet Nikolaikirken etter tsar Nikolai I av Russland.
  • 1917 Finnland blir selvstendig. Kirken bytter navn til Storkyrkyrkan.
  • 1959 Helsingfor stift grunnlegges og kirken skifter navn til Helsingfors domkyrka.

Bygning

Kirken er bygget i nyklassisime og er symmetrisk, sett fra alle retninger, med forbilde i Kazans katedral i Sankt Petersburg Domkirken er en del av Helsingfors empirsentrum som ble bygget i årene 1820-1850. Kirken reiser seg over Senatstorget på et platå med en monumental trapp i platåets hele bredde. Kirkens høyde er 62m. Den er en likearmet korskirke med kuppel på lanternetrommel over korsmidten. De fire korsarmer er prydet med tempelgavler (kfr. Palladios Villa Rotonda).

Engels død ble det videre planleggingsarbeidet overtatt av E.B. Lohrmann som foretok mange endringer i strid med Engels planer. Konstruksjonen viste seg svak, og blant annet ble det bygget fire mindre tårn for å støtte opp tårnet med trommelen som bar kuppelen. Han plasserte 12 apostelstatuer på taket etter forbilde av forbilde av Isakskirken i Sankt Petersburg. De er verdens største statuer av sink.
Lohrmann tegnet også de to sidepaviljongene som flankerer trappene som fører ned til senatstorget. De ble bygget fordi man ikke turde plasere de tunge klokkene i den store kuppelen.

Billedgalleri

Interiøret

Interiøret er utført i samsvar med Engels opprinnelige planer.

Kirkerommet er tradisjonelt disponert i øst/vest med inngangen mot vest, trappene og Unionsgaten, og alteret mot øst. Det er utformet som et slik at man overskuer det hele med et enkelt et enkelt blikk.

Salen i Domkyrkan er hvit. I form som et likesidet kors. De eneste dekorasjonene i sentralrommet er tre statuer i hvert hjørne som forestiller Martin Luther, Philipp Melanchthon og Mikael Agricola. I det fjerde hjørnet er prekestolen utformet av Engel.

Billedgalleri

Altertavle

Altertavlen viser nedtagelsen fra korset av den tyske kunstneren T.K. von Nerff.

Orgelet

Orgelet er fra 1967 og er laget av Markussen & Son.

Eksterne lenker