Henri Matisse

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Henri Matisse

Henri Matisse ble født 31 desember 1869 i Le Cateau- Cambrésis i Frankrike, død 3 novermber 1954 i Nice. Med sitt visuelle språk og tankegang har Henri Matisse blitt en av det 20 århundrets mest innflytelsesrike kunstnere. Han hadde en formel tilnærming av farge, linjer, rom, figurasjon og abstrakthet som var så rik, variert og omfattende at den fremdeles er en inspirasjonskilde.

Matisses liv

Han ble født 31 desember 1869 i Le Cateau- Cambrésis i Frankrike. 1887-88 studerte han jus i Paris. I en kort periode i 1892 studerte han med Adolphe-William Bouguereau ved Académie Julian i Paris. 1895-98 studerte han på École des Beaux-Arts med Gustave Moreau. Her eksprimenterte han med Impresjonismen og Nyimpresjonismen. I 1905 hadde han en utstilling ved Salon d'Automne i Paris med en gjeng kunstnere som seinere ble kjent som fauvistene. I de neste 3 årene malte han modne bilder avfauvinismen. I 1906 møter han Pablo Picasso. 1948-51 jobbet han på Kapellet av Rosary av den Dominikanske Nuns i Vensezia. Dan dør i Nice, 3 novermber 1954.

Under de siste 15 årene av hans liv, utviklet Matisse sin siste kunstneristiske triumf ved å " kutte i farge". Først malte assistenten hans farger på stoff, så klipte Matisse ut mønster. Utklippene hengte han på veggene og omformet og flyttet rundt på de til de utgjorde ønsket resultat. Da ble de limt på lerret.


Inspirert av

- Gustave Moreau - Paul Cézanne - Paul Gauguin - Paul Signac

Han ble også inspirert av bl.a Islamsk kunst og Morocco.


Matisse inspirerer

- Robert Motherwell - Richard Diebenkorn - Dan Flavin - David Hockney


Galleri

Kilder

Eksterne lenker