Hieronymus

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Hieronymus
Hieronymus Albrect Dürer 1514.jpg
kirkefader og bibeloversetter
Dåpsnavn:  Eusebius Hieronymus Sophronius
Født:  ca. 342 / 347 Stridon, Dalmatia
Død: 30. september 420 Betlehem
Saligkåret:  -
Helligkåret:  Senest i 8. århundre
Anerkjent:  Den katolske og den ortodokse kirke
Festdag:  30. september
Se også:  biografi
Vernehelgen:  Dalmatia, Lyon, asketer, lærde, lærere, studenter, elever, teologer, bibliotekarer, universiteter og vitenskapelige foreninger, bibelselskaper og -oversettere; mot øyelidelser.
I kunsten:  Som lærd mann i arbeid, eller med en løve.
Commons-logo.png
Hieronymus bilder på Commons


Eusebius Hieronymus Sophronius (347–420), kjent som den hellige Hieronymus, er opphavsmannen til Vulgata, den latinske oversettelsen av Bibelen fra gresk og hebraisk. Med visse endringer er oversettelsen hans fremdeles i bruk som offisielle bibelteksten i bruk i den katolske kirke, og Hieronymus har fått tittelen kirkelærer. Han regnes som helgen for oversettere og bibliotekarer. Hans minnedag er 30. september.

Hieronymus var en adelsmann fra Stridon, på grensen mellom Pannonia og Dalmatia (i dag: Sdrin i Kroatia), som kom til Roma for å lære gresk og latin. Han hadde kristne foreldre, men ble ikke døpt før rundt 360. Etter flere år som språkstudent i Roma reiste han til Trier, der han trolig begynte å studere teologi.

Deretter tok Hieronymus fatt på en reise til Lilleasia og Syria. Under et lengre opphold i Antiokia opplevde han at to av reisekameratene hans døde, mens han selv var syk flere ganger. Mens han lå syk hadde han et syn som fikk ham til å ta avgjørelsen om å slutte med de verdslige studiene sine og vie livet sitt til guddommelige ting. Dette hendte trolig vinteren 373-374. I tre år etterpå oppholdt han seg en del i den syriske ørkenen, der mange eneboere holdt til. Hieronymus blir gjerne selv fremstilt som en eneboer på grunn av dette, men han brukte også denne tiden til å studere og skrive. Av en konvertert jøde fikk han sin første undervisning i hebraisk.

Da han vendte tilbake til Antiokia i 378 eller 379 ble han presteordinert av biskop Paulinus. Hieronymus kom så tilbake til Roma i 382, der han ble en nær medarbeider til pave Damasus. Han fikk oppdraget med å oversette Bibelen og slik forene de mange vestlige bibeltekstene, som var blitt noe ulike med årene. Han tok først fatt på Det nye testamentet ved å rette den eksisterende, latinske utgaven Itala eller Vetus Latina. I 390 gikk han så over til Det gamle testamentet, som han fullførte i Betlehem i 405. Deretter skrev han en rekke kommentarer til de hellige skriftene, ofte med forklaringer til de oversettelsesvalgene han hadde tatt.

Kort tid etter at Damasus døde, forlot Hieronymus Roma og dro først til Antiokia, deretter til Alexandria og Nitria i Egypt, og til slutt til Palestina. Han slo seg ned som eremitt og lærer i Betlehem, der han døde i 420.

Senere historier forteller om hvordan Hieronymus ble fristet i ørkenen, på omtrent samme måte som Jesus, hvordan han temmet en løve der ved å ta en torn ut av foten dens, og at han hadde flere visjoner som eneboer. I kunst blir han ofte vist sammen med en løve, i tillegg til den selvsagte Bibelen. Ettersom han var prest i den tidlige kirken, blir han fremstilt som en kardinal, for eksempel med røde klær eller kardinalhatt.

Eksterne lenker