Hieronymus Brunschwig

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Fra Liber de arte distillandi simplicia et composita

Hieronymus Brunschwig eller Hier Brunschwygk (ca. 1450 -. Ca 1512), var en tysk lege, kirurg, kjemiker, og farmakolog. Han var kjent for sin tidlige arbeidet med kjemisk teknikker, så vel som sine metoder for behandling av skuddskader. Han skrev flere bøker, blant annet Liber de arte distillandi simplicia et composita.

Liv

Brunschwig ble født omkring 1450 i byen Strasbourg, som i da var en del av Det romerske riket. Han studerte medisin ved universitetene i Bologna, Padova og Paris. Etter å ha praktisert i Alsace, Franconia, og Bayern, slo han i Strasbourg i slutten av det femtende århundre. Han døde i Strasbourg, omkring 1512.

Tidlige verk

Fra Liber de arte distillandi simplicia et composita

Brunschwig tidlige publikasjoner, alle trykt i Strasbourg av Johann Grüninger, inkluderte avhandlinger om kirurgi og anatomi:

  • 1497: Das buch der cirurgia: hantwirckung der wundartzny
  • 1497: A most excellent and perfecte homish apothecarye or homely physick booke
  • 1500: Liber de arte distillandi simplicia et composita

Liber de arte distillandi simplicia et composita

Brunschwigs Liber de arte distillandi simplicia et composita var en av de tidligste bøkene noensinne skrevet om fagene kjemi og farmakologi. Trykt av Grüninger i 1500, denne boken var den første til å systematisk beskrive eteriske oljer, destillasjon og uttrekk fra plantene som inneholdt dem, og hvordan de kunne brukes.

Den første delen av avhandlingen beskriver detaljrikt de metoder og utensilier til destillasjon av ekstrakter fra forskjellige planter og dyr. Den andre delen beskriver noen medisinske planter, og den tredje delen inneholder en liste over sykdommer sammen med en tilsvarende liste over plante destillater og ekstrakter som kan brukes i behandlingen. Boken inneholder instruksjoner om hvordan en kunne destillere aqua vitae, aurum potabile, og kunstige og naturlige balsamer.

Som en av de siste urtebøkene i det femtende århundre, blir denne boken ansett å være et viktig bindeledd mellom middelalderen og nyere tid. På grunn av sin inngående beskrivelse og mange illustrasjoner av destillasjon apperater og teknikker, ble boken ansett å være en autoritativ tekst godt inn i det 16. århundre.

Verk

  • 1497: Das buch der cirurgia: hantwirckung der wundartzny
  • 1497: A most excellent and perfecte homish apothecarye or homely physick booke
  • 1500: Liber de arte distillandi simplicia et composita
  • 1527: Apoteck für den gemainen man
  • 1561: New vollkom[m]en distillierbuch wolgegründter künstlicher distillation
  • 1597: The noble experyence of the vertuous handy warke of surgeri

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Hieronymus Brunschwig.