Hilversum rådhus

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Hilversum rådhus. Sett fra sydøst.
Foto: Frode Inge Helland
Hilversum rådhus. Den ytre, åpne gården sett fra øst.
Foto: Frode Inge Helland

Hilversum Rådhus, Raadhuis van Hilversum , (1928-1931 ) i Hilversund kommune, Nederland, regnes som et av modernismens hovedverk. Det er tegnet av Willem Marinus Dudok de Witt (1884-1974) og regnes som hans viktigste arbeid. Rådhuset er et riksmonument som nyter internasjonal berømmelse og tiltrekker seg besøkende fra hele verden.

Anlegget

Rådhuset er anlagt i et parkområde (1880 – 1900) i utkanten av sentrum, erhvervet av kommunen til formålet. Det er bygget som en rektangulær karré med en lukket indre, og en åpen ytre gård. På sydsiden er det anlagt en dam med springvann i nesten hele anleggets lengde.
Bygningen er satt sammen i et spill med assymmetrisk bruk av geometriske former med kontrasterende horisontale og vertikale volumer med et rektangulært tårn som bekroning. Den er bygget i gul tegl i større format (225 x 105 x 42 mm), spesialfremstilt for denne, spesielle oppgaven etter Dudoks spesifikasjoner. Publikumsarealene er i hovedsak utført i marmorflis og tre. Møbler og dekorasjoner er spesialtegnet av Dudok.

Historie

Som et resultat av den sterke veksten i Hilversum ble det i 1913 vedtatt å bygge nytt rådhus. Fra 1915 hadde Dudok, som var ansatt som statsarkitekt i Hilversum, utarbeidet 10 forskjellige utkast. På grunn av den dårlige økonomien i kjølvannet av første verdenskrig kunne han først i 1924 legge frem sitt forslag til det endelige prosjektet. Byggingen tok til i 1927 og rådhuset ble offisielt åpnet den 31. juli 1931.
Under andre verdenskrigen ble rådhuset (fra april 1942) hovedkvarter for Wehrmacht. Tårnet var i denne tiden dekket av kamuflasjenett. Hotel Gooiland i Hilversund fungerte som midlertidig rådhus til krigens slutt.
Rådhuset gjennomgikk i perioden 1989-1995 en stor restaurering og fremstår i dag som særdeles velholdt. .
Teglsteinene i bygget var lavbrent. De var derfor porøse og utsatt for frostsprengning. Ved restaureringen måtte mesteparten skiftes ut med nye til en kostnad av 1 300 000 fl. Restaureringen kom på 32 000 000 fl. På grunn av de høye kostnadene som medgikk til restaureringen ble Hilversum en kommune i økonomisk krise. En krise som et kommunestyremedlem prøvde å løse ved å tilby for salg det mest verdifulle maleri i kommunnens eie, et maleri av Piet Mondrian. Dette skapte slik strid og slike motsetninger, og fikk så mye oppmerksomhet at man fant en annen løsning.

Billedgalleri

Referanser

  • Yukio (fotograf), Holzbauer, Willhelm (tekst): Willem Marinus Dudok - Town Hall, Hilversum, Netherlands. 1928 - 1931 - Global Architecture GA #58. 1981.
  • John Fleming, Hugh Honour and Nikolaus Pevsner: The Penguin Dictionary of Architecture and Landscape Architecture: Fifth Edition (Dictionary, Penguin). 1. mars 2000.
  • Dennis P. Doordan: 20th Century Architecture. 15. sept. 2003.


Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Hilversum rådhus.