Huskirke

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Grunnplan av en huskirke funnet under utgravinger i Nord-Mesopotamia ca. år 240

En huskirke er et privathus der det ble holdt gudstjenester i oldkirken. Eieren av huset var enten leder av menigheten eller en av dem som hadde best anledning til å huse menigheten. Etterhvert ble huset overtatt av menigheten og innredet for gudstjenester og diakonalt arbeid. Dette berettes det om i Apostelenes Gjerninger, Paulus' brev og andre kilder som hos kirkefaderen Tertullias fra det 3. århundre.

Huskirkene kan ha veket plassen for større og mer sammensatte bygninger på grunn av at mengden troende økte og husene fort ble for små, og at innflytelserike personer gikk over til kristendommen og da åpnet sine større praktboliger for de kristne.

Fra og med der 4. århundre ble det en gradvis overgang til basilikaen.

Huskirken i Dura Europos

Dura Europos var en by i antikken, beliggende ved Eufrat. På dette stedet ligger i dag byen Qalat as-Salihiya i Syria. Byen var også en handelsstasjon og grenseby i Romerriket. Romerne hadde en garnison der fra år 165 til 256, da byen ble forlatt, etter en beleiring av perserne. Byen ble utgravd i 1920-årene av blant annet arkeologene Pierre Leriche, Armin von Gerkan og Franz Cumont.

Blant annet fant arkeologene restene av en huskirke i byen. Huskirken lå i samme gate som den jødiske synagogen og et Mithrastempel. Som også synagogen hadde kirken opprinnelig vært et vanlig bolighus som var omgjort til huskirke ikke lenge etter 230. Arkeologene tror at det i første etasje har vært et gudstjenestelokale i et hall-lignende rom som fungerte som møterom for menigheten. I samme etasje var et baptisterium og i andre etasje en nattverdssal.

Freskene i baptisteriet er trolig noen av de eldste kristne maleriene som er bevart. Motivene er hentet fra det nye testamentet: Den gode hyrde, Helbredelsen av den lamme, og Kristus og Peter som går på vannet.

I synagogen finnes malerier med scener fra det gamle testamentet.


Litteratur

  • Bay, Sv. Aage; Kristen forkyndelse i gammel-romersk kunst , Odense 1977, ISBN 87-7492-228-9
  • Bourget, Pierre du; Det gammelkristne maleri, Oslo 1965,

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Huskirke.