Internasjonal stil

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Internasjonal stil eller den internasjonale stilen er en betegnelse som har sin opprinnelse i en utstilling som ble laget på Museum of Modern Art i 1932. Utstillingen var organisert av arkitekten Philip Johnson. Sammen med arkitekturhistorikeren Henry-Russel Hitchcock skrev Johnson boken The International Style: Architecture since 1922.

Deltakere

Utstillingen tok for seg verk av Le Corbusier, Walter Gropius, Mies van der Rohe og en rekke andre arkitekter fra USA og Europa. Utstillingen var epokegjørende. Før den var det fa av publikum og selv blant arkitketer som var klar over omfanget av den nye stilretningen, og mange av de arkitektene som var representert på utstillingen visst ikke om at andre arbeidet med det samme selv om en kunne fikke de samme stildragene i bygningene.

Hovedtrekk

Johnson og Hitchcock mener at den nye arkitekturen kan sees på som en stilretning som fullt kan sammenlignes med de historiske stilene. Arkitketuren har tre hovedtrekk::

  1. Bygningene behandles som volumer og ikke som faste «kropper» slik det var vanlig før. Tidligere gjorde den begrensede bygningsteknikken at de fleste veggene i en bygning var bærende og derfor svært kompakte. Nå ble veggene underornede element da de bærende delene besto av bjelkelag i betong og pelekonstruksjoner. Veggen ble da utenpåliggende skjermer og romdelere.
  2. Bygningenes nye stål og betongkonstruksjoner laget en regelbundet og en underliggende rytme siden de bærende delene oftest er plassert med jevn avstand for å fordele trykket jevnt. Bygningenes horisontalitet ble betonet fordi rommene vanligvis er bredere enn de er høye og for det meste har vinduer med samme proposjoner.
  3. Alle former for påklistret dekor eller ornament ble det tatt avstand fra. De arkitektoniske elementene var dekorasjoner i seg selv. De ble behandlet med fint beatbeidete plater, vindusdetaljer og skilt med moderne tekst. Farger skulle bare brukes for å understreke de arkitektoniske elementene. Murmalingen kunne brukes, men skulle ikke ødelegge veggrytmen unødig. Skulpturer kunne forekommen, men disse skulle stå isolert fra selve bygningene.

Utstillingen i 1932 (utvalg)

Litteratur

  • Banham, Reyner; Theory and Design in the First Machine Age, Oxford 1960-1997 ISBN 0-7506-0718-1
  • Hitchcock, Henry Russell , Johnson, Philip; The International Style. W. W. Norton & Company, 1997. ISBN 0-393-31518-5
Commons

Commons har multimedia
for Internasjonal stil.