Jacobus de Voragine

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Side fra Legenda aurea.

Jacobus de Voragine ellerJacobus de Varagine (italiensk: Giacomo (Jacopo) da Varazze) (født i 1230, død 13 eller 16 juli i 1298 ) var en italiensk forfatter og erkebiskop av Genova. Han er forfatter av Den gyldne legende en av den mest populære religiøse skriftene fra middelalderen.

Dette er en samling legender som omhandler livet til en rekke helgener i middelalderkirken.


Biografi

Jacobus gikk i 1244 inn i Dominikanerordenen som munk, og studerte trolig i Paris, Køln og Bologna. Han ble i 1266 kalt til professor i teologi. Han var kjent som en glimrende foredragsholder, og arbeidet som reisende predikant ved siden av å undervise i ulike religiøse skoler. Han skal også ha stått bak en tidlig Bibeloversettelse i folkemålet (lingua volgare), som det dessverre ikke finnes bevart noe kjent eksemplar av.

Fra 1267 til 1278 og fra 1281 til 1286 fungerte han som provinsarie i Lombardia. I 1286 vikarierte Jacobus for pave Honorius IV i Genua i striden mellom Ghibellinerne og guelferne. Han ble i 1288 valgt til erkebiskop i Genova, men ble først i 1292 innsatt i embetet.

Jacobus' grav befinner seg i San Domenicokirken i Varazze. Hans minnedag er [[13. juli.

Litterære arbeider

Erkebiskop Jacobus de Voragine fremstilt med sitt verk, Den gyldne legende, i hendene, mens han er satt inn som vitne til Jesu korsfestelse. Alterbilde i Palazzo Trinci.
  • Sermones de sanctis de tempore.
  • Defensorium contra impugnantes Frates Praedicatores.
  • Summarium virtutum et vitiorum.
  • De operibus et opusculis Santi Augustini.
  • Chronik von Genua.
  • Legenda sanctorum, også kalt Legenda aurea eller Historia lombardica.

Det var mellom 1263 og 1273 at han skrev den latinske legendesamlingen Legenda aurea, som handlet om helgenenes liv og virke. Den gyldne legende var blant middelalderens mest leste bøker, og var også en av de første bøkene som ble publisert etter boktrykkerkunstens oppfinnelse. Verket virket med sin enkle fortellerstil som forbilde for en rekke senere legendesamlinger og førte til sterkere helgendyrkelse. En annen populær bok av Jacobus var Chronicon Ianuense (’Krønike over Genua’).

Trivia

Den siste omfattende latinspråklige samlingen var sammenstilt av tyskeren Johann Georg Theodor Grässe i 1846, og var omkring 900 sider stor.


Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Jacobus de Voragine.