Jasper Johns

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Jasper Johns
Jasper.Johns.jpg
Fødselsdato: 15 mai 1930
Fødselsted: Augustana, Georgia, USA
Nasjonalitet: Amerikansk
Felt: Maler

Jasper Johns født i Augustana, Georgia, USA 15 mai 1930 er en av de mest inflytelsesrike kunstnerne i moderne tid. Hans maleri har en kombinasjon av arbeidsmetode og strategi for kunstlaging som gleder sansene. Rik på ideer og intellektuelle utfordringer. Han utforsker paradoxer, tvetydighet, abstraksjon og representasjon, Johns setter spørsmål til basiske forutsetninger om kunst og hva det betyr å være en kunstner.


Johns liv

Han var født i Augustana, Georgia, USA 15 mai 1930. Han studerte ved University of South Carolina i 1947. Året etter flyttet han til New York. I 1953 møtte han Robert Rauschenberg, og året etter treffer han John Cage og Merce Cunningham. 1954-55 malte han de berømte bildene "Target" og "Flag" . I 1958 hadde Johns sin føste solo utstilling ved Leo Castelli Gallery i New York. Året etter møte han Marcel Duchamp, hans ideer ble fundament i Johns kunstneristiske språk. I 1988 vant han pris på Biennalen i Venezia.

Jasper Johns kunst er svært streng og intellekuelt rik på leting i natur, temaer, arbeidsmetoder, visuel og intelektuell forestillinger, og historiske antaelser om kunst og om det å lage kunst. I 1954 begynte han på "Flag" og "Target", og videre arbeidet med tall, alfabet og kart. Johns valgte å utforske lett gjenkjennelige og godt kjente bilder, i et forsøk i å stimulere seeren til å stille spørsmål ved hva de ser, hvordan de ser og hvorfor de ser ting på en bestemt måte.

Av alle de som har inspirert Johns er de viktigste av dem; med kunstner Marcel Duchamp og Robert Rauschenberg, komponist John Cage, koriograf Merce Cunningham og filosof Ludwig Wittgenstein.


Inspirert av

- Paul Cézanne - Pablo Picasso - Marcel Duchamp - Ludwig Wittgenstein - John Cage - Merce Cunningham - Robert Rauschenberg


Inspirerer

- Andy Warhol - Jeff Koons - Damien Hirst

Galleri

Kilder

Eksterne lenker