Jean Michael Basquiat

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Jean Michael Basquiat
Jean Michael Basquiat


Jean Michael Basquiat (22. desember 1960 – 12,august 1980) Var en Amerikansk maler og er sagt å være den første maleren med afrikansk avstamning som oppnådde internasjonalt ry.
Han begynte som en grafittikunstner i New York, og var utover 80-tallet med på neo-ekspresjonisme bevegelsen. Han brukte ofte ord og setninger i bildene sine.

Tidlige år

Han var født i Brooklyn, New York til Matilde og Gerard Basquiat. Moren hans var Puertorikansk og faren var av haitisk avstamning, dette førte til at Jean Michael ved 11års alderen kunne snakke fransk, spansk og engelsk flytende, og leste bøker om symbolsk poesi, mytologi og historie. Han viste tidlig tegn på å halle mot det kunstneriske, og moren hans lot ham mer enn gjerne male, tegne og holde på med andre kunstneriske aktiviteter.

Virke

Street Art

I 1977, da han var 17 år gammel begynte Basquiat og vennen Al Diaz å spraymale grafittikunst på veggene til bygninger i nedre Manhattan md signaturen SAMO. Det var hovedsakelig beskjeder som ”Plush safe he think… SAMO.” eller ”SAMO as an escape clause.” I desember 1978 publiserte tidsskriftet Village Voice en artikkel om tekstene. SAMO prosjektet endte med setningen ” SAMO IS DEAD” skrevet på veggene til SoHo bygninger.

T-skjorter og musikk

1978 var også året da Basquiat hoppet av skolegangen sin ved Edward R. Murrow High School . Han flyttet hjemmefra og begynte å bo hos venner og tjente penger ved å selge tskjorter og postkort på gata, og arbeide i Unique Clothing Warehouse på Broadway Avenue. Sent på 70tallet formet Basquiat bandet Gray sammen med Shannon Dawson, Michael Holman, Nick Taylor og Wayne Clifford. Bandet hadde opptredener på nattklubber som Max’s Kansas City, CBGB, Hurrahs, og Mudd Club. Basquiat jobbet også med filmen Downtown 81 som hadde Grays sanger i tittelsporet, og han spilte i Blondies musikkvideo Rapture, hvor han var DJ.

Gateartist, utstillinger

De påfølgende årene fortsatte han å stille ut verkene sine rundt om kring i New York så vel som internasjonalt (sammen med andre gateartister), denne gangen i gallerier som Now Gallery, Larry Gagosian og Mary Boone. Innen 1982 hadde han ofte utstillinger, ofte sammen med Julian Schnabel, David Salle, Francesco Clemente og Enzo Cucchi. Disse formet til sammen neo-ekspresjonisme bevegelsen. Det samme året møtte han Andy Warhol, som han samarbeidet med i tidsrommet 1984-86. ( I biografien om Basquiat fra 1998, spør Phoebe Hoban om Warhols død var et veiskille for, og om det var etter denne at depresjonen og dopavhengigheten begynte å ta over og førte til hans død som 27åring.)

Basquiat ble kjent for å jobbe med maleriene sine iført Armani dresser, og gikk ofte rundt på gata iført 1000$ drakter innsmurt med maling. Boken Gray’s Anathomy var en stor innflytelse på Basquiat helt siden han fikk den da han var innlagt på sykehuset som barn.

Motivkrets

Basquiat var opptatt av å fortelle historien til slekten sin, da både med aspekter fra slavehistorien og Haitisk voodoo tradisjon. Et eksempel er bildet ”Irony of Negro Policeman” (1981) viser hvordan afroamerikanere har, ubevisst, blitt kontrollert av det hvite samfunn. Tanken om en svart politimann fascinerte Basquiat, fordi han så på den som ironisk. For selv om det for det svarte samfunnet ville virke som om denne politimannen sympatiserte med sine venner, familie og forfedre, ville han være der for å håndheve regler skapt av hvite menn. I bildet hadde politimannen svart hud, men bar en hvit maske. Kroppen hans er veldig stor, for å symbolisere en veldig makt, men samtidig ser han knust ut, kroppen er i småbiter.

Billedgalleri

Litteratur

  • Jean-Michel Basquiat, Jean-Michel Basquiat and Luca Marenzi - 2. Juli 1999.
  • Jean-Michel Basquiat: A Biography, Eric Fretz (Greenwood Biographies) 23. - Mar., 2010)

Eksterne lenker