Jesajas tre

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Voronet kirke
Foto: Nina Aldin Thune

Jesajas tre er et ikonografisk motiv brukt i kirkekunst.

Sitat En kvist skal skyte fra Isais stubb, et skudd renne opp fra hans røtter. Sitat
Jesaja 11:1


Motivet framstiller Jishaj liggande lengst nede. Derfter følger kong David og kong Salomo og et par konger og lengst oppe Maria fulgt av Jesus.

Motivet finnes på et av glassvinduene i Chartreskatedralen, men også på en rekke kalkmalerier. Mariakulten kan ha hatt innflytelse på utbredelsen av motivet som blir vanlig på slutten av 1200-tallet. Det er en måte å bevise at Maria var en kongelig brud og at hun derfor kunne opptas i himmelen som himmeldronning.

Jesaja

Jesaja var i følge Bibelen en profet i Israel. Han tilskrives Jesajas bok, som forteller om hovedtrekkene i hans liv og profetgjerning. Han regnes som en av de viktigste profetene i kongetiden. Han ble kalt til sin gjerning ved slutten av Ussias regjeringstid (kanskje omkring 748 f.Kr.). Han har skildret sin kallelsesvisjon i Jesajas bok kapittel 6 og virket meget lenge, til slutten av Hiskias regjeringstid på 700-tallet f. Kr.

Jesajaboken

Jesajaboken er en av profetbøkene i det kristne Det gamle testamentet, og i jødedommens Nebiím. Forfatterskapet har tradisjonelt blitt tilskrevet profeten Jesaja, som skal ha levd i Juda i det åttende århundre før Kristus. Det vanlige synet blant moderne forskere er at boken innholder en samling profetier redigert i persisk tid.

Boken er ikke enhetlig, men er en samling av ulike profetord. Bibelforskere deler den vanligvis inn i to eller tre deler, Protojesaja (kap. 1-39), Devterojesaja (kap. 40-55) og eventuelt Tritojesaja (kap. 56-66).


Forekomst

I Moldovita kloster finnes hovedmotivet til høyre for vinduet. Det er senere utvidet med scener fra det gamle testamentet og scener fra det nye testamentet

I Voronet kloster

Eksterne lenker