John Ruskin

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
John Ruskin selvportrett.

John Ruskin (født 8. februar 1819, død 20. januar 1900) var en engelsk kunstkritiker og sosialkritisk forfatter. Han gjorde seg også bemerket som kunstner og poet. Ruskins mange essay om kunst og arkitektur fikk stor betydning i viktoriatidens England. Ruskin hadde et professoriat i kunst ved universitetet i Oxford, der han selv hadde fått sin utdannelse. Han hadde tidligere arbeidet ved Working Men's College i London, og det var på denne tiden han utviklet sine tidlige sosialistiske ideer. Ved Oxford møtte han maleren William Turner som han bidro til å gjøre berømt gjennom bokverket Modern Painters.Han var en viktig talsmann for den pre-Rafaelittiske kunstbevegelsen i England, og han var sentral i utviklingen av The Arts and Crafts Movement på 1800-tallet.

Liv og virke

Ruskin fikk først omfattende oppmerksomhet med det første bindet av Modern Painters (1843), et omfattende essay i forsvar for kunstverkene til J.M.W. Turner hvor han argumenterte at kunstnerens fremste rolle er å være «sannferdig overfor naturen». Fra 1850-tallet var han en forkjemper Det prerafaelittiske broderskap, som på sin side ble preget av hans tanker. Ruskins tekster og utgivelser fokuserte i økende grad på sosiale og politiske emner. Unto This Last (1860, 1862) markerte en endring av fokus. Det var et langt essay om økonomi som blant annet ble viktig for Gandhis tenkning.[1] I 1869 ble Ruskin den første Slade-professor i kunst ved Universitetet i Oxford hvor han etablerte en egen tegneskole, Ruskin School of Drawing. I 1871 begynte han med månedlige «brev til arbeidere i Storbritannia», utgitt under tittelen Fors Clavigera (1871–1884). I løpet av dette komplekse og dypt personlige verket utviklet han prinsippene for sin oppfatning av det ideelle samfunn. Som er resultat grunnla han Guild of St George, en organisasjon som består den dag i dag.

Bibliografi

  • The Poetry of Architecture (1838)
  • The King of the Golden River (1841)
  • Modern Painters (1843)
  • Modern Painters II (1846)
  • The Seven Lamps of Architecture (1849)
  • Pre-Raphaelitism (1851)
  • The Stones of Venice I (1851)
  • The Stones of Venice II and III (1853)
  • Architecture and Painting (1854)
  • Modern Painters III (1856)
  • The Harbours of England (1856)
  • Political Economy of Art (1857)
  • The Two Paths (1859)
  • The Elements of Perspective (1859)
  • Modern Painters IV (1860)
  • Unto This Last (1862)
  • Munera Pulveris (Essays on Political Economy) (1862)
  • Cestus of Aglaia (1864)
  • Sesame and Lilies (1865)
  • The Ethics of the Dust (1866)
  • The Crown of Wild Olive (1867)
  • Time and Tide (1867)
  • The Flamboyant Architecture of the Somme (1869)
  • The Queen of the Air (1869)
  • Verona and its Rivers (1870)
  • Aratra Pentelici (1872)
  • The Eagle's Nest (1872)
  • Love's Meinie (1873)
  • Ariadne Florentina (1873)
  • Val d'Arno (1874)
  • The Ethics of the Dust (1875)
  • Mornings in Florence (1877)
  • Fiction, Fair and Foul (1880)
  • Deucalion (1883)
  • St Mark's Rest (1884)
  • Storm-Clouds of the Nineteenth Century (1884)
  • Bible of Amiens (1885)
  • Proserpina (1886)
  • Praeterita (1889)

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for John Ruskin.