Smørsbroen

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra John Smørsbro)
Hopp til: navigasjon, søk
Smørsbroen
Foto: Nina Aldin Thune
Smørsbroen
Foto: Nina Aldin Thune

Smørsbroen eller John Smørsbro er en veibro på fylkesvei 270/Markeveien i Bergen. Broen krysser Jon Smørs gate (riksvei 555) og har en spennvidde på 17 meter. Smørsbroen er en hvelvbro i betong, med to kjørefelt, fortau på begge sider. Tidligere gikk også trikken i Bergen under Smørsbroen.

Broen ble åpnet i 1923 og rehabilitert i 1990/91. Den er spesiell fordi den har fasader i to ulike stilarter. Den nordøstlige fasaden er i nygotikk, mens den sørvestlige fasaden er i funksjonalisme. Ved rehabiliteringen i 1991 ble broen dekorert av kunstneren Arne Rygvold. I likhet med gaten under broen, er Smørsbroen oppkalt etter ridder og riksråd Jon Svaleson Smørs (ca. 1420-1483).

Bakgrunn

Trafikken øst- vest hadde alltid vært et problem i Bergen på grunn av terrenget. I konkurranseprogrammet etter Bergensbrannen i 1916 var man bedt om å skaffe en god forbindelse fra Vågen til Puddefjorden. Dette ble løst i to deler. Først ble det lagt en skrå gate fra Strandgaten til teateret. Gaten fortsatte langs øst- siden av teateret og brøt igjennom bebyggelsen ved Kalmargaten og Gartnergaten til Vestre Murallmenning og Nøstet.Den delen av gaten som ble gjennomført er Christian Michelsengate. Senere ble det lagt en gate i fortsettelsen av Teatergaten igjennom en nedsprengt åpning under Store Markevei. Den munner ut ved Strandgaten. Gaten ble kaldt Jon Smørsgate, og broen over er John Smørsbro.

Smørsbroen er foreslått vernet i Nasjonal verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner.[1]

Referanser

Eksterne lenker