Juan Gris

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Portrett av Pablo Picasso av Juan Gris - 1912, Art Institute of Chicago

José Victoriano González-Pérez (født 23. mars 1887, død 11. mai 1927), bedre kjent som Juan Gris, var en spansk maler og billedhogger som levde og arbeidet det meste av livet i Frankrike. Han er best kjent for sine bidrag til å utvikle kubismen.

Liv og arbeid

Gris ble født i Madrid og gikk to år (1902–04) på Escuela de Artes y Manufacturas og lærte teknisk tegning. Året etter studerte han akademisk malerkunst hos maleren José Maria Carbonero.

Kunsnerne i Paris

I 1906 kom han til Paris og fant seg tilrette blant de unge kunstnerne Henri Matisse, Georges Braque, Fernand Léger og Amedeo Modigliani. Han ble snart klar over nærværet av Pablo Picasso, som kom fra samme land. Gris betraktet på en måte Picasso sim lærer og veileder, mens Gertrude Stein bemerket at «Pablo gladelig hadde sett mannen fjernet fra kartet». Gris malte i 1912 et portrett av Picasso som er et kubistisk bidrag malt av andre enn Georges Braque eller ham selv. Modigliani laget forøvrig et portrett av Gris i 1915.

Kunstnerisk utvikling

Han leverte vitsetegninger til de fire vittighetsbladene som kom ut på den tiden, men begynte å male for alvor fra 1910 av. To år senere hadde han utviklet sin egen variant av kubisme. Han tok utgangspunkt i den analytiske kubismen, men kom etterhvert over til den syntetiserende. Sammen med vennen Matisse ble paletten mere fargerik og harmonisk, mens Picasso og Braque nærmest malte monokromatisk. Mange av arbeidene kan sees på som stilleben.

I 1924 tegnet han scenografien og kostymene til Ballets Russes ledet av danseren Sergei Diaghilev.

Gris formulerte sine teorier om estetikk omkring 1924, da han også ga en forelesning ved Sorbonne med tittel: Des possibilités de la peinture (om maleriets muligheter). Større utstillinger ble holdt i Galerie Simon i Paris, Galerie Flechtheim i Berlin i 1923 og Galerie Flechtheim i Düsseldorf i 1925. Han døde i Boulogne-sur-Seine (Paris) i en alder av førti år.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Juan Gris.