Kåre Jonsborg

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Kunstnerens etterlatte har godkjent bruk av foto av kunsten

Kartong til billedvev Sommerdans. Dette bildet representerte Norge i en postkortserie utgitt av UNICEF før 1980 som viste arbeid av en kunstner utvalgt fra hvert enkelt europeisk land. Kartongen henger på Voksenåsen Hotel, Oslo. Den er utført på oppdrag av Olaug Hansen som har vevet selve teppet. Teppet er i privat eie.
Foto: Ellen Benedikte Kasnes
Kåre Jonsborg: Jeg tok min nystemte. Billedteppe, Radisson SAS Hotel Norge, Bergen.
Foto: Frode Inge Helland

Kåre Mikkelsen Jonsborg (født 1912 i Grue, død 1977 på Borøy, Tvedestrand) var en norsk maler og tekstilkunstner.

Utdanning og virke

Jonsborg var elev av professor Georg Jacobsen og fikk sin utdannelse ved Statens Kunstakademi. Der lærte han de komposisjonsteorier som han arbeidet etter resten av livet. Han var en utpreget kolorist som formådde å skape fargerike motiver fra en meget behersket palett. Hele hans produksjon er figurativ og har en stor spennvidde i uttrykket, fra det grovt tilhogde, nesten skulpturale, til det nær lyrisk/impresjonistiske og spontane. Alle hans større arbeider er gjennomkomponerte og bygger på geometriske konstruksjoner som skaper billedrom og styrer og harmoniserer plasseringen av billedelementene.
Hans arbeider spenner fra olje og tempera, treskurd til steinmosaikk, fra intime, små arbeider i tempera til noen av Norges største monumentaldekorasjoner, vært nyskapende i sin virksomhet, er representert i Nasjonalgalleriet og har mottatt en rekke utmerkelser, blant annet Kongens fortjenstmedalje og Fearnleystipendiet. Han har også vært invitert deltaker på den internasjonale biennalen 1962, Biennale internationale de tapisserie i Musée cantonal des Beaux-Arts i Lausanne og er omtalt i verket til Pierre Verlet-Michel Florisone og Adolf Hoffmeister-Francois Tabard: Le grand livre de la tapisserie (La Bibliotèque des arts, Paris).

Musikk

Ved siden av sin kunst hadde han stor interesse for musikkinstrumenter og fotografi. Han bygget en rekke instrumenter som klavikord, cembalo, viola da gamba, cello, mandolin og favorttinstrumentet barokklutt. Jonsborg musiserte på, og behersket samtlige instrumenter han bygget. Hans interesse for fotografi omfattet også bygging av egne fotoapparater av høy håndverksmessig standard.

Betydning

Dans av Kåre Jonsborg. Trerelieff i salong på hurtigruteskipet Kong Olav (1964). Nå montert i barbord konferanserom på hurtigruteskipet Nordkapp.
Foto: Frode Inge Helland
Kystlandskap i Aust-Agder av Kåre Jonsborg. P. E.
Foto: Frode Inge Helland

Han har skapt en rekke monumentaldekorasjoner, bla. altertavler som i kirken på Svalbard og Tonsen kirke i Oslo, kartonger til monumentale veggtepper i bla. Steinkjer kirke, Haugesund Rådhus, M/S Oslofjord, Oslo rådhus, billedmosaikk av 400 000 natursteinsbiter i Østre Krematorium, Oslo, hadde en stor produksjon av figurative malerier og kartonger til billedvev. Han hadde i en årrekke et fruktbart samarbeid med Else Halling i Norsk billedvev AS for å finne en brukbar palett av plantefarger til farging av spælsaugarn. Her ble der gjort et betydelig nybrottsarbeid.

I sin kunst var Jonsborg opptatt av geometriske komposisjonsteorier, og fargeteoriene til Cézanne og Delacroix, av Piero della Franceska og Picasso. Han reiste i en årrekke rundt på museer i Europa og studerte gamle mestere og samlet en omfattende billeddokumentasjon om deres komposisjonsteknikk. Han var også lærer ved Statens kvinnelige industriskole og Statens Kunst- og Håndverksskole i Oslo.

Arbeidene til Sigurd Winge, Else Hagen, Kåre Jonsborg og andre markerer en ny era i norsk romkunst.

Billedgalleri

Innkjøp

  • Nasjonalmuseet, Oslo Sittende Kvinne
  • Svenska arkiven för dekorativ kons, Stockholm. Kartonger.

Se også

Kåre Jonsborg - Billedvev - Lilletorget

Monumentalarbeider

Dato Lokalitet Sted Verktype Funksjon Utførelse
1943-46 Herredstyresal Hurum
Oslo Rådhus Oslo Billedvev Vegdekorasjon Else Halling
Oslofjord DNAL Billedvev Vegdekorasjon
Oslofjord DNAL Billedvev Vegdekorasjon
Haugesund Rådhus Haugesund Billedvev Kirsti Meland (?)
Haugesund Rådhus Haugesund Billedvev Kirsti Meland (?)
Haugesund Rådhus Haugesund Billedvev Kirsti Meland (?)
Dikemark sykehus Oslo Billedvev Vegdekorasjon Else Halling
Bergensfjord DNAL Billedvev Veggdekorasjon Pasientene
Strømsø kirke Drammen Bilde Veggdekorasjon
Grue Kirkes kapell Grue Bilde Altertavle
Svalbard kirke Svalbard Bilde
Tonsen kirke Oslo Freske (40m2) Altervegg
Østre krematorium Oslo Mosaikk (35 m2) Altervegg
Berlevåg kirke Berlevåg Trerelieff Altervegg
Idrettshuset på Flisa Flisa Utsmykning
1964 Kong Olav Hurtigruten Trerelieffer
1965 Rådhuset i Sem Sem Utsmykning
Rikstrygdeverket Oslo Billedvev
Hotell Norge Bergen Billedvev
Hotell Norge Bergen Billedvev
Rikstrygdeverket Oslo Billedvev

Listen er ikke komplett.

Jonsborg produserte pr 1962 tyve store kartonger for monumentale veggdekorasjoner. Flere er oppdelt i remser for håndterlighetens skyld.

Kilder

  • Leif Østby, Norges kunsthistorie
  • Øystein Parmann, Norsk Billedvev, ISBN 82-09-10017-3
  • Florisone, Hoffmeister & Tabard, Le grand livre de la tapisserie (La Biblioteque des arts, Paris)

Litteratur

  • Ruth Waadeland, Kunstneren Kåre Mikkelsen Jonsborg. Jakobineren fra de store skoger, Tapir akademisk forlag, Trondheim 2008 (ISBN 978-82-519-2403-0).
  • Gunnvald Opstad: Sørlandet og Malerne. Aschehoug, Oslo 1991. ISBN 82-03_16257_6.