Kirkesymbol

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Kirkesymbol symboliserer kirken eller menigheten.

Kirken som helhet blir fremstilt som et skip som det viser til Noas ark, og understreker at kirken er det sted der frelsen når menneskene. Også Maria har gjennom det meste av kirkehistorien vært et viktig bilde på kirken, kirken som de troendes «mor».

Arkitekturen kan også formidle kristne grunntanker. Hovedaksen i kirkebygget, der menigheten samles til gudstjeneste, kalles «skipet». I Vesten fikk kirkebygget fra middelalderen av gjerne form av et kors, mens østkirkene har betont at kirkerommet er et bilde på universet, idet kuppelen står for himmelhvelvet osv. Fokuseringen på prekestolen i kirkebyggene til enkelte protestantiske retninger fremhever, ikke bare praktisk men også symbolsk, forkynnelsens grunnleggende betydning.

Liturgiske handlinger og gjenstander har ofte et rikt symbolinnhold. Liturgiske farger har likeledes bestemte funksjoner: rødt brukes i pinsen, ild, og på martyrdager, blod, fiolett hører til advent og faste, hvitt er gledens farge og brukes første juledag, påskedagene, første søndag i advent og på Maria budskapsdag.