Kirketur 2007

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Kirketjener Ola Hegge i Hegge stavkirke i Øystre Slidre i Valdres. Interessert, hjelpsom og kunnskapsrik var han til uvurdelig hjelp.
Foto: Frode Inge Helland

Kirketur 2007 ble foretatt i oktober 2007. Hensikten var å få tatt bilder av kirker for å dokumentere og til bruk i artikler. Overalt der vi ønsket å se interiøret i kirkene ble vi vennlig mottatt av personer som var engasjert i sin kirke, stolte av den og som ønsket å vise den frem. Hjelpsomme folk som Hans Tingelstad i Høre, hans datter i Øye og Marianne Jensen i Reinli, avbrøt alle sine gjøremål for å hjelpe oss. Og så kirketjeneren i Ulnes, Dennis Økland, som på på kort varsel reiste fra Fagernes til Ulnes for å åpne og vise oss rundt.

Turen ble kombinert med et to dagers arkitekturhistorisk seminar den 4. og 5. oktober i regi av Fortidsminneforeningen i Nasjonalmuseets lokaler. Deretter gikk ferden til Valdres. John Erling Blad ordnet med ansvarlige for den enkelte kirken som låste opp for oss slik at vi fikk komme inn.

De gamle stavkirkene og middelalderkirkene hører til de vakreste byggverk i vår arkitekturarv. Det forhold at vi kunne besøke såpass mange over to dager gjorde at vi fikk en kontinuitet og et sammenligningsgrunnlag som ellers er vanskelig å oppnå på mer tilfeldige reiser. Alle kirkene ble grundig fotodokumentert innvendig og utvendig, slik det fremgår av billedgalleriene i hver enkelt kirkeartikkel.

Dessverre var det på det gjeldende tidspunkt ikke mulig å få komme inn i Slidredomen. Lomen stavkirke. Og Hedalen stavkirke lå på sin side slik til at vi ikke rakk å få den med denne gangen. Men der går flere tog. Ny tur til våren i annen landsdel er under planleging.

Besøkte kirker

Deltakere