Kirkwall

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Kirkwall er den største byen og administrasjonssenteret på Orknøyene, nord i Skottland.

Historie

Byen ble først nevnt i Orknøyingenes saga i året 1046. Det var bosetterne Ragnvald II, jarl av Orknøyene, som ble drept av sin etterfølger, Torfinn.

I 1486 opphøyde kong Jakob III av Skottland Kirkwall til bystatusen kongelig burgh. Navnet Kirkwall kommer fra det norrøne navnet Kirkjuvagr som betyr «Kirkevika», som senere ble forvandlet til Kirkvoe og så Kirkwaa på engelsk. Engelske kartografer tok waa som skotsk wa, som betyr «mur» (wall).

Kirkwall er på den nordlige kysten av Mainland Orkney, og har en havn med fergetjenester til de fleste andre øyer i gruppen. Etter dagens skotske standarder er det en liten by, med en befolkning på ca. 7000.

I hjertet av byen ligger St. Magnuskatedralen som kan sees fra lang avstand. Den fikk sitt navn etter Den hellige Magnus, jarl av Orknøyene fra 1108 til 1117. Like ved katedralen er det ruiner fra den tidligere biskopens slott og jarlens slott.

Serverdigheter

Byen har to museer, et som inneholder ting av lokalhistorisk interesse og det andre som er det lille Wireless Museum, som tar seg av historien om radio og lydopptak.

En av hovedbegivenhetene i byen er Ba Game, holdt på Første juledag og Første nyttårsdag mellom 'Uppies' og 'Doonies'; hvert lag representerer en halvdel av byen.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Kirkwall.