Kjartan Slettemark

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Kjartan Slettemark, 2006. Foto: Posse/Stryngford
Kjartan Slettemark i burka, 2007. Foto: Posse/Stryngford
Kjartan Slettemark i kongepuddel-kostyme, Tensta konsthall, Stockholm den 11 januar 2008. Foto: Posse/Stryngford

Kjartan Slettemark (født 6. august 1932 i Naustdal, død 13. desember 2008 i Stockholm) var en svensk-norsk kunstner, særlig kjent for sine kontroversielle bilder på 60- og 70-tallet. Han var utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole 1956-59 og Statens kunstakademi i Oslo 1959-60, deretter ved Gerlesborgskolan og Konsthögskolan i Stockholm. Slettemark ble svensk statsborger i 1966.

Offentlige debut

Slettemarks offentlige debut som kunstner kom i form av en collage stilt ut foran Stortinget i 1965, i en monter disponert av Unge Kunstneres Samfund. Bildet, med tittel «Av rapport fra Vietnam: Barn overskylles av brennende napalm. Deres hud brennes til svarte sår og de dør», består blant annet av en rød munn, et amerikansk flagg og en barnefigur. Verket vekket debatt, og ble utsatt for hærverk. Det ble gitt som gave til Nasjonalgalleriet i 1982, i forbindelse med en retrospektiv utstilling som representerte et gjennombrudd av allmenn anerkjennelse. Slettemark har senere blitt regnet som en av Norges mest sentrale kunstnere, og «Av rapport fra Vietnam» er kåret til et av Morgenbladets 12 viktigste kunstverk.

Videre arbeid

Slettemark søkte i hele sin virksomhet å benytte og utforske nye medier og uttrykk. Fra 1964 arbeidet han med plaststøping og plastfolie. På 1970-tallet arbeidet han med «Nixon visions», en serie manipulerte bilder av den tidligere amerikanske presidenten Richard Nixon. Slettemark reiste da rundt i Europa med et bilde av Nixon, med Slettemarks skjegg og frisyre, i passet sitt. [1] I den samme perioden gjennomførte Slettemark flere performancer, med et selvlaget hvitt kongepuddel-kostyme, og med andre kostymer. Han fikk idéen til å opptre som puddel etter at inspektøren ved Stockholms sosialtjeneste hadde bedt ham om å melde seg i «hundemottaket» i stedet for «kundemottaket». [2] Fra 1978 og framover arbeidet Slettemark også med videokunst. I 2003 laget han serien «Selvportrett som Marilyn», en Warhol-inspirert serie collage-variasjoner.

Lærervirksomhet

På midten av 60-tallet var Slettemark lærer ved Grundskolan för konstnärlig utbildning i Stockholm, hvor han la seg ut med ledelsen fordi han nektet å gi elevene karakterer. For å løse problemet, delte Slettemark ut små fargerike tegninger i stedet. Han ble følgelig oppsagt, og måtte søke det lokale sosialkontoret om livsopphold. På sosialkontoret ville man ha avklart om Slettemark var vanlig arbeidsledig eller sinnslidende før han fikk tildelt stønad. Slettemark selv stod fast på at han var kunstner, men fikk diagnosen borderline, og resept på Hibernal, et preparat mot psykose. I stedet for å ta tablettene, brukte Slettemark dem i sine kunstverk. Under happeningen «Lektion i konsten att falla» balanserte han på line i Stockholm i 1969. Balansestaven var laget av Hibernal-tabletter. Fotografen Brita Olsson tok bilde av happeningen.

Et av Slettemarks senere prosjekter var den ikke-territorielle staten Kjartanistan, der han i begynnelsen var «stasminister», liksom det skal være stas å være «stasborger» der.

Utmerkelser

Slettemark fikk kunstnerlønn av den svenske staten. Han mottok Stockholm stads hederspris i 1988, Norsk kulturråds ærespris i 2001 og Höckers pris fra Kungliga Akademien för de fria Konsterna i 2003. Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg har siden 2003 en permanent utstilling av Slettemarks arbeider.

Referanser

Eksterne lenker