Krohnstedet

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Krohnstedet
Gamle Bergen Norway 2009 17.jpg
Bergen Foto:
Byggeår:  1790-årene
Adresse:  {{{adresse}}}
Byggherre:  {{{byggherre}}}
Funksjon:  {{{funksjon}}}Krohnstedet er et lyststed som tidligere lå i Sandviksveien 94, i Sandviken i Bergen. Hovedbygning og pakterbolig ble demontert og gjenreist på Gamle Bergen Museum.

Lyststedet ble oppført av agent Hans Krohn (1742-1808) i 1785. På eiendommen hadde det tidligere også vært et lyststed fra slutten av 1600-tallet. Tiårene før Krohn kjøpte eiendommen hadde stedet også vært brukt som versthusområde.

Hovedbygningen og pakterboligen ble fredet av Riksantikvaren i 1927.

Hovedbygning

Hovedbygningen er en toetasjes hus med en tilnærmet symmetrisk fasade med hjørnepilastre og utsvaiet valmtak. Inngangsportalen, som står litt til venstre for midtaksen, er en klassisk portal med riflete pilastre og gavl med tympanonfelt. Bygningen har klassisistiske krysspostvinduer med fire like rammer. Nordfasaden har ti slike vinduer plassert symmetrisk. Øst- og vestveggen har kun et vindu sentralt plassert i første etasje.

Huset har gjennomgått noen endringer på 1800-talet. Når huset ble gjenreist i 1959 på Gamle Bergen Museum valgte man å tilbakeføre den opprinnelig rominndelingen, slik bygget var etter oppføring i 1785.

Pakterboligen

Pakterboligen er en enetasjes bygning med saltak og en gjennomgåande midtark med svakt svaiet saltak. Nordfasaden har to symmetrisk plasserte inngangsdører under midtarken. Dørene og mange av vinduene har louis seize-stilpreg.

Litteratur

Trumpy, Bjørn; Bergenske lyststeder, Bergen 1977, ISBN 82-90052-16-2

Eksterne lenker