Lønningen gård

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Lønningen)
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°16′58,508″N 5°14′10,583″Ø

Fasade mot vest
Foto: David Sandved
Inngangsdør mot øst
Foto: David Sandved

Lønningen eller Lønningen gård er en lystgård på Flesland i Bergen. Navnet kan ha forbindelse med løyne skjule i betydningen et bortgjemt sted. Det fungerte som lystgård frem til 1818. Eiendommen med hovedhuset og kårstuen er idag regulert til bevaring og forvaltes av Avinor.

Bygningen

På østre del av Lilandshaugen inn mot Kongshaugen ligger hovedhuset på Lønningen gård og et uthus. Rester av hageanlegget omgir bygningene.

Hovedhuset er en 1 ½-etasjes tømmerbygning med hvitmalt, liggende panel og et høyt valmtak med liten svai og tekket med teglpanner. Vestfasade er symmetrisk anlangt med en hovedportal flankert av tre vinduer på hver side. Vestfasaden er preget av en bred midtark med tre noe mindre vinduer over portalen. Huset er et typisk midtarkhus fra rokokkotiden. Midtarken er mot vest og huset har ingen ark mot øst. Opp til mønet på vestsiden er det 6 meter.

Som Damsgård hovedgård er vindskiene på arken på Lønningen rette. Portalen er preget senrokokko med profiler lignende de man finner på Slettebakken hovedgård (1783), Store Milde (1784), Elsesro (1785), Danckert Krohns stiftelse (1789) og Kong Oscarsgate 50 (1789). Bygningen har på bakgrunn av stil derfor blitt datert til 1780-årene. Bygningens utseende er blitt omtalt som sjeldent velproporsjonert.

Historie

Fram til 1661 hørte Lønningen til Munkeliv kloster. I 1732 ble gården kjøpt på auksjon av kjøpmann Henrik Hansson Formann (1703-1773). Hans sønn, Rasmus Lindgård Formann overtok eiendommen i 1772. Sistnevnte fikk bygget lyststedet som står på Lønningen i dag. Bygningen ligger lunt plassert mellom omkringliggende høydedrag med en flott utsikt mot Raunefjorden og Korsfjorden. Det et ble opparbeidet en hage og parkanlegg rundt huset. Fortsatt står det store eiketrær og løvtrær som stammer fra den opprinnelige parken.

Da Rasmus Lindgård Formann døde i 1795 overtok enken Lydia Henrica f. Ridder. Hun bodde på Lønningen fram til sin død i 1818, da oberst Otto Synnestvedt overtok lystedet. Hans sønn, Peder Synnestvedt, eide Lønningen mellom 1830-1847. Han drev noe av gården med tjenere og paktet bort resten.

Etter bybrannen i Bergen i 1916 ble dette huset kjøpt opp av kommunen og brukt som barnehjem. Etter at Bergen lufthavn ble anlagt har eiendommen vært i Avinors eie, og blant annet blitt brukt til utleie. Eieren er pålagt av Riksantikvaren å holde huset i god stand.

Nytt terminalbygg på Flesland flyplass

Eiendommen forvaltes av Avinor. Lønningen gård har tidligere vært regulert til bevaring ogskal i ny reguleringsplan flyttes på grunn av framtidig utvidelse av flyplassterminalen.

Da det i 2012 ble kjent at Avinor ønsker å flytte bygningen for å gi plass til et nytt terminalbygg, kom Bergen kommune kom med denne uttalelsen: Før igangsettingstillatelse til inngrep i Lilandshaugen kan gis skal flytting og gjenoppbygging av hovedhuset på Lønningen gård, på en måte som ivaretar byggets verdi som kulturminne, være gjennomført eller sikret gjennomført.[1]


Hordaland fylkekommune fattet vedtak om midlertidig fredning av hovedhus, kårbolig og hageanlegg den 4. juli 2013.

Tegninger

Referanser

Litteratur

  • Trumpy, Bjørn: Bergenske lyststeder, Bergen 1977, s. 72-73

Eksterne lenker