Pikene fra Avignon

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Les Demoiselles d'Avignon)
Hopp til: navigasjon, søk
Les Demoiselles d'Avignon
Maleri: Pablo Picasso

Pikene fra Avignon (Les Demoiselles d'Avignon) er tittelen på et bilde av Pablo Picasso (1881—1973), malt i 1907 som bidrag til en minneutstilling om Cézanne.

Bildet er et stort oljemaleri som viser fire kvinnelige prostituerte på et bordell i Avinyó gaten i Barcelona. Dette maleriet sies å innlede kubismen i billedkunsten. Kvinnene på bildet har ansikter som ser ut som afrikanske masker, med kantede trekk og fordreide kropper.

Bakgrunn

I Picassos verksted fantes en rekke aferikanske masker. Han var ikke den første kunstneren i Paris som fikk øynene opp for afrikansk skulptur, men han hevdet senere at det at det var en kilde til åpenbaring og en berikende kraft og drev ham inn på et spor som kunne sees umidelbart i Les Demoiselles d'Avignon. dette bildet av Picasso ansees for å markere et avgjørende vendepunkt da det brøt med den tradisjonelle vestlige illusjonistiske kunsten. I stedet for å behandle bildet som et vindu som åpner deg mot den synlige verden utenfor ble verket et maleri med et kompleks oppdiktet plane eller nesten plane former.

Picasso ville gjerne male et betydelig verk. Det skulle være et svat på Matisses La joie de vivre som hadde vekket oppsikt på Salongen i 1906 og Cézannessene monumentale figurkomposisjoner som var begynt å bli kjent og som var et forsøk på å gjenskape den klassiske tradisjonen.

Maleriet er utstilt i New York i Museum of Modern Art.

Litteratur

  • Elderfield, John (red); Modern Painting and Sculpture 1880 to the present at The Museum og Modern Art, New York 2004, ISBN 0-87070-577-6

Eksterne lenker