Limoges

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 45°49′44″N 1°16′0″Ø

Kart over byen

Limoges er en by og kommune i Frankrike, og administrasjonssenter for regionen Limousin. Byen er verdenskjent for fremstilling av en emalje som brukes på kobber, for sin porselen fra det 19.århundre og sine eiketønner som brukes i Cognac-produksjon.

Historie

Byen ble grunnlagt som Augustorium av romerne rundt år 10 e.Kr. Den romerske byen inneholdt et amfiteater, et teater, et forum, et bad og flere helligdommer. Det sies at et tempel viet til Venus, Diana, Minerva og Jupiter eksisterte i nærheten av dagens katedral. Byen hadde den typiske romerske byplanen, med en åpen plass i midten og to hovedgater som krysset sentrum. Augustorium hadde også sitt eget senat, noe som vitner om byens viktighet på denne tiden.

Limoges ble evangelisert av St. Martial som sammen med to følgesvenner kom til byen i år 250. I det tredje århundre opplevde byen en nedgang, og ble nesten helt forlatt på grunn av invasjonene fra tyske stammer. Byen omorganiserte seg så til å bli lettere å forsvare. Dette var rundt Puy Saint-Étienne som i dag er sentrum i Limoges. Byggingen av klosterkirken St. Martial tok til på 800-tallet, og en ny bosetning begynte å vokse frem rundt denne.

På 1000-tallet, takket være klosterkirken og dens store bibliotek, ble Limoges et samlingspunkt for kunstnere og musikere. Det ble etterhvert opprettet en egen skole for komposisjon av middelaldermusikk.

På 1200-tallet bygde man murer langs elven Vienne for å forsvare seg mot fiender. Biskopene i byen bygget en bro til ære for St. Etienne, og etterhvert utviklet det seg også en liten havn. Havnen ble riktignok revet i 1370 og ble aldri gjenreist. Inne i byen lå slottet med sine 12 meter høye murer, som også inkluderte klosteret. Den dag i dag kan man fortsatt se spor etter murene

I 1370 ble Limoges okkupert av Edvard, den svarte prinsen, som var arving til den engelske tronen. Han massakrerte rundt 3 000 av byens innbyggere, ifølge Froissart.

Byen og slottet ble forent i 1792, og dannet fra da av én by under navnet Limoges. Under den franske revolusjon ble flere gamle religiøse byggverk ødelagt av befolkningen. Dette inkluderte klosteret St. Martial.

På 1800-tallet opplevde byen en stor vekst av nye bygninger, noe som dessverre ofte gikk utover den eldre bebyggelsen. På grunn av dårlige forhold i byen på denne tiden, fant det sted flere opptøyer i blant annet juli-november 1830, april 1848 og tidlig i 1905.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Limoges.