Lorenzo Ghiberti

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Lorenzo Ghiberti fra Paradisportalen

Lorenzo Ghiberti (født rundt 1378, død 1455) italiensk skulptør, gullsmed, arkitekt og forfatter av bøker om florentinsk kunst.

Ghiberti er mest berømt for å ha utført «Porta del Paradiso» (paradisporten) på baptisteriet i Firenze (1425-1452). Han har forfattet det kunstteoretiske verket «Commentarii» som består av tre deler, om antikkens kunst, om kunsten fra den sene delen av 1200-tallet og frem til Ghibertis egen tid, samt teori omkring kunst og optikk.

Paradisportalen

I året 1401 utlyste ullhandlerne en konkurranse om å utføre de østre portene til Baptisteriet i Firenze. Årsaken til konkurransen var, at man ville ære og takke Gud for at pesten som herjet i Firenze i enkelte deler av 1300-tallet, så ut til å ha forlatt byen. Av de syv bidragene til konkurransen finnes fremdeles Brunelleschis - og Ghibertis vinnende bidrag. Disse er oppbevart i Museo Nazionale, Palazzo Bargello, i Firenze.

Ghiberti vant konkurransen, og hans bidrag var nyskapende på mange måter. Dels var relieffene stort sett utført i en grunnere relieffteknikk enn vanlig, og dels hadde Ghiberti skapt en metode for støpningen av relieffene, som innebar at det ble anvendt en mindre mengde metall. Ettersom metaller betinget høye priser på denne tiden, ble det et viktig argument for juryen. Relieffene er frigjort ifra den middelalderske firpassinnrammingen og er isteden rammet inn i en kvadratisk form. Ghiberti, som tidligere utførte dørene på den nordsiden av baptisteriet allerede i 1403-1424, den gang bare 25 år gammel, hadde skaffet seg erfaring fra kompliserte relieffer til store porter.

Disse tidlige relieffene er konstruert i firpass, og har en tydelig påvirkning fra middelalderske arbeider. De ligner i stor grad på de eldste portene utformet av Andrea Pisano på den sørlige siden av baptisteriet. Jamført med sin forgjenger Pisano, viser Ghiberti samtidig renessansens kjennelse over den antikke klassiske kunsten, og perspektiviske forkortninger hos figurene, akkurat som Donatello og Masaccio på denne tiden innførte i kunsten. «Paradisportene», med sin forgylling, må ha vært en dyr affære, da de kostet omtrent like mye som byens militære forsvar over et helt år.

Relieff fra nordportalen

Paradisportalen

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Lorenzo Ghiberti.