Lyon

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 45°45′51,228″N 4°50′8,3688″Ø

Kart over Lyon

Lyon,(tidligere Lugdunum og Lyons) (uttale: /ljɔ̃/) er en by og kommune i departementet Rhône sydøst i Frankrike. Lyons storbyområde er med 1 648 216 innbyggere Frankrikes nest største by.

Elvene Rhône og Saône møtes sør for bydelen Presqu'île («halvøya»). Presqu'île utgjør sammen med renessansebydelen Vieux Lyon, den opprinnelige romerske bosettingen Fourvière og Croix-Rousse, kjent for sine silkeveverier, Lyons historiske sentrum. Dette området er med sine mange historiske bygninger og anlegg oppført på UNESCOs verdensarvsliste.

Historie

Lyon ble grunnlagt av romerne 43 f. Kr. og fikk det keltiske navnet Lugdunum. Byen ble hovedstad for den romerske provinsen Gallia Lugdenensis. To romerske keisere ble født i Lyon, Claudius og Caracalla. Viktige minnesmerker fra romertiden er det romerske teateret i Fourvièreåsen, bygd i to faser: 15 f.Kr. og på 200-tallet, med plass til 10 000; og det mindre Odeonteateret i nærheten, med 3 000 plasser. Musée gallo-romain de Fourvière ligger i nærheten av teatrene. Museets nye bygning åpnet i 1975. Amphithéâtre des Trois Gaules ble trolig bygd i år 19, og hadde både kultiske og politiske funksjoner.

På 200-tallet var kirkefaderen Ireneus av Lyon biskop i Lyon. Etter romertiden mistet byen betydning før det ble hovedsetet for kirken i Gallien (Primat des Gaules) på 1100-tallet, en posisjon den har til i dag. Katedralen i Lyon ble bygget mellom 1100-tallet og 1476.

På slutten av 1400-tallet utviklet Lyon seg til det viktigste senter for bankvesenet og handel i Frankrike, særlig silkehandelen var sentral. Bydelen Vieux Lyon ved foten av Fourvièreåsen er et godt bevart bygningsmiljø fra renessansen. Bydelen omfatter 24 hektar, og ble vernet i 1954. De tre kvartalene Saint Jean, Saint Paul og Saint Georges var på 1400- og 1500-tallet senter for henholdsvis kirken, banker og silkevevere. Den gamle bydelen har mange fornemme borgervillaer (Hôtel particulier). En av dem, Hôtel de Bullioud ble tegnet av Philibert Delorme (1512–1570).

Under den franske revolusjonen holdt byen lenge seg til Girondens parti, og da de nye makthaverne til sist tok kontroll over byen i 1793 skjedde det med betydelige ødeleggelser og henrettelse av 2 000 personer.

Lyons plassering på UNESCOs verdensarvliste skyldes byens historie og rolle gjennom flere perioder, både romertiden, middelalderen og handelskvarterene fra renessansen.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Lyon.