Lysverket

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Lysverket
Foto: Nina Aldin Thune

Lysverket er en av fire bygninger som utgjør KODE, og den har fått betegnelsen KODE 4. Her finner vi den eldste kunsten, en samling av norsk kunst med bl.a. en stor samling av I. C. Dahl. Her finnes også realisme, nyromantikk og norsk og utenlandsk kunst fra 1900-tallet frem til vår tid.

Bygningen

Bygningen er tegnet av arkitektene Fredrik Arnesen (1879-1963) og Arthur Darre Kaarbø (1881-1948). Opprinnelig var den administasjonsbygning for Bergen Lysverker. Arkitektene har tegnet en rekke bygninger i Bergen og står i skillet mellom klassisisme og funksjonalisme. Det som kjennetegner dem er en fin sans for kvalitet og materialer noe en kan se i denne bygningen bygget i tidsrommet 1935-38.

Bystyret i Bergen vedtok i 1999 at bygningen skulle inngå i Bergen kunstmuseum, og etter en kort ombyggningsperiode fra januar til mai 2000 åpnet museet sin første utstilling her med verk fra museets samlingar. Bygningen ble stengt igjen høsten 2001 for ombygging, og kunne taes i bruk som fullverdig museumsbyggning i mai 2003. Ole Hilmar Iversen i Bergen Kommunale Bygg (BKB) var arkitekt for ombyggingen.

Utstillingene

I Lysverkets andre og tredje etasje finner en kjernen av museets samlinger. Verkene som er utstilt spenner fra russiske og greske ikoner, via gamle mestere og nordisk gullalderkunst, til norsk og internasjonal modernisme.

Store kunstnere fra nyere tid som Edvard Munch, Pablo Picasso og Paul Klee er representert med flere verk. En egen avdeling er viet »den norske malerkunstens far», J.C. Dahl og hans elever. Flere av de utstilte verkene er fra Stenersens samling, overdratt fra finansmannen Rolf Stenersen (1889-1978) til Bergen kommune i 1971.

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Lysverket.