Maison Carrée

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 43°50′18″N 4°21′22″Ø

Maison Carrée
Foto: Frode Inge Helland


Maison Carrée i Nîmes i Frankrike er et av de best bevarte romerske tempel.

Maison Carrée ble oppført i år 19 f.Kr. av Marcus Vipsanius Agrippa, som også lot bygge Pantheon i Roma. Han dediserte tempelet til sine to sønner Caius og Lucius, Augustus arvtakere. Grunnen til at tempelet er bevart er antakelig at det ble ombygget til en kristen kirke på 300-tallet.

Bygningen

Maleri av Hubert Robert (1733–1808)
Tegning av monumentet

Tempelet er på typisk romersk maner plassert på en høy sokkel med trappe i den ene kortenden. Det er dobbelt så langt som bredt og portikoen opptar en tredjedel av bygningens lengde. Tempelet er en hexastyl, det vil si det har seks søyler i fronten med 13 frittstående søyler på langsiden.

Innskrifter viser tempelets tilknytning til den keiserlige familien, og tempelet ble trolig laget av en romersk arkitekt. Cellaen eller kultrommet ble plassert langt bak på tempelets podium. Fasadene er nesten inntakt og har korintiske søyler i en romersk dekorativ variant som bærer et rikt skulpturdekket entablment.

I Provence i Sør-frankrike finnes mange kolonier som ble grunnlagt av Caesar for pensjonerte romerske soldater og som var mere romersk enn Roma. Disse koloniene ble bygget med romerske midler, var påkostet og templene var like praktfulle som i Roma.

Maison Carrée var inspirasjon for en nyklassisistisk kirken La Madeleine i Paris (1807-42).

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Maison Carrée.

Commons

Commons har multimedia
for Maison Carrée.