Majolika

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
En albarello (medisinkrukke) fra Venezia eller Castel Durante, 1500-tallet. Ca 30 cm høy. Dekorert med kobolt blått, koppergrønn, antimongul og gul oker. Burrellsamlingen
Foto: Marshall Colman
Majolika fra Deruta. Produsert 1975.
Foto: Frode Inge Helland

Majolika (it. Majolica) er italiensk hvit, tinnoksyd-glasert keramikk fra Renessansen.

Navnet antas å skrive seg fra det gammelitalienske navnet for Mallorca, Maiolica. Mallorca lå i ruten for skipstrafikken fra Valencia på 1400- og 1500-tallet. Ordet betegner derfor varer som er importert fra Malaga.

Opprinnelse

Balearene var under arabisk herredømme og opp til 1230 og det utviklet seg der en karakteristisk keramikkstil som ble kalt "Majolica". Mauriske pottemakere ble rekruttert til Sicilia for å arbeide med kerimaikk i samme stiluttrykket der.

Historie

Fra 1400-tallet oppnådde man en forbløffende perfeksjon i bruken av de samme dekorasjons- og produksjonsteknikker. Italieneske keramikere utviklet nye varianter med nye farger og kom i stor grad til å dominere italiensk keramikk. Begrepet kom etterhvert også til å betegne keramikk fra Italia. Majolika-tradisjonen døde ut på 1800-tallet i konkurransen med billig porcelen og hvitt steingods.

Innføringen av majolika-service forårsaket en sosial revolusjon. Måltidene ble tidligere inntatt på store tretallerkener hvor den enkelte gjest forsynte seg på egen hånd. Renessanses majolika bidro fundamentalt til å sisvilisere spisevanene både fra et estetisk og et hygienisk synspunkt.

Andre betydninger

Det engelske ordet majolica betyr også viktoriansk majolica, en annen type keramikk med klar, farget glasering.

Majolioka i dag

Noen sentre som Deruta og Montelupo fremstiller fremdeles majolika som selges i store mengder til turistene. Moderne majolica ser litt annerledes ut på grunn av at glasuren er gjort ugjennomsiktig med den billigere zirkon i stedet for tinn. Det finnes pottemakerverksteder som har spesialisert seg på å lage autentisk utseende majolica i renessansestil med ekte tinn-glasur.

Eksterne lenker

Italian Maiolica: Ceramics of the Renaissance