Marcus Aurelius rytterstatue

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Originalen av rytterstatuen av den romerske keiser Marcus Aurelius da den ennå i 1972 sto på Kapitol. I 1981 ble den tatt ned av hensyn til foruensningen som tæret på den.
Foto: Frode Inge Helland
Et nærbilde av den originale statue av den romerske keiser, da den ennå sto på Campidoglio i 1972.
Foto: Frode Inge Helland
Innskriften på sokkelen som i dag bærer replikaen.
Foto: Frode Inge Helland

Marcus Aurelius rytterstatueCampidoglio (Kapitol), Roma er fra antikkens Roma, Italia. Den er støpt i bronse og står på en 3,5 meter høy sokkel. Selv om keiseren sitter til hest, viser den mange likhetstrekk med statuer av Augustus. Originalen er i dag utstilt i Palazzo dei Conservatori på Kapitol og er erstattet av en replika på Piazza del Campidoglio, en kopi laget i 1998 da den opprinnelige ble tatt ned for restaurering i Palazzo dei Conservatori.

Beskrivelse

Skulpturen uttrykker guddommelig storhet - keiserens er tredobbelt legemsstor og rekker hånden i en gest tilsvarende Augustus portretter. I dette tilfellet kan gesten også bety nåde. Noen historikere hevder at en skulptur av en fallen fiende som var plassert under hestens hevede hov ber om nåde (basert på regnskap fra middelalderen) tyder på at en liten figur av en bundet barbarhøvding krøp sammen under hestens løftede høyre framben. Et slikt bilde skulle portrettere keiseren som seierrike erobrer. Hans fremstilling med våpen og rustning viser heller en fredsfyrste enn en militær helt. Hvilket var i samsvar med hans eget syn på seg selv. Han rir uten bruk av stigbøyler som ennå ikke blitt introdusert i Vesten. Man har antatt at statuen tidligere var kledd i gull.

Campidoglio med rytterstatuen av keiser Markus Aurelius plassert i sentrum av av plassen. De hvite linjene antyder at det er verdens topp.
Foto: Frode Inge Helland

Historie

Den samtidige rytterstatue i bronse av Mark Aurel ble reddet for ettertiden fordi man feilaktig trodde den forestilte den kristne keiser Konstantin; den ble i renessansen flyttet fra Lateranet til Kapitolplassen, der den stod inntil den 1981 måtte fjernes pga. forurensningene. Den relieff-prydede Marcus Aurelius-søylen som ble satt opp til minne om ham, står fremdeles på Piazza Colonna. Statuen ble reist i 176 e. Kr. Stauens opprinnelige plassering er omdiskutert: Forum Romanum og Piazza Colonna (der Marcus Aurelius-søylen står) er begge blitt foreslått. Det var opprinnelig var mange keiserstatuer. De fleste av dem ble ødelagt i middelalderen fordi man mente de var hedenske idoler. Men denne statuen ble spart fordi man feilaktig antok at den forestilte den første kristne keiser Konstantin den Store. Statuen er den eneste bevarte rytterstatue i bronse av en førkristen keiser. I det 8. århundre stod den i Lateranpalasset i Roma, derfra ble den i 1538 flyttet til Piazza del Campidoglio (Kapitol) under Michelangelo ombygging av capitolhøyden. Han var uenig med dens sentrale plassering, men han utformet likevel en egen sokkel for den.

Originalen er i dag utstilt i Palazzo dei Conservatori av Musei Capitolini, mens en replika står på dens sted på Campigoglio.

Kulturelle referanser

Statuen er avbildet på baksiden av Italienske € 0,50 mynt som er utformet av Roberto Mauri.

En kopi av statuen har stått på Brown University i USA siden 1908.

En statue av kong George III basert på en rytterstatue av Marcus Aureliusav England sto i New Yorks Bowling Green, New York til 1776 da det ble revet ned og støpt muskettkuler til George Washingtons hær.

Galleri

Eksterne lenker