Mathias Blumenthal

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Mathias Blumenthal:Detalj av veggdekorasjon i Bumenthalrommet i Rasmus Meyers samlinger, Bergen.
Foto: Frode Inge Helland

Mathias Blumenthal (1719-1763) var en dansk maler som kom fra København til Bergen på 1740-tallet. Han brakte med seg den europeiske rokokko. Han ble den fremste dekorasjonsmaler i bergensrokokkoen. Han har skapt en rekke rutinemessige, men dyktig utførte portretter. Rasmus Meyers Samlinger har innredet et rom med Blumenthals vegg- og takdekorasjoner, Blumenthalrommet.

Liv og virke

Mathias Blumenthal kom fra en dansk-tysk slekt, og fikk antakelig sin kunstutdannelse i Riga. Han var fast bosatt i Bergen fra 1749.

Mathias Blumenthal regnes for å være en av Skandinavias viktige kunstnere på 1700-tallet og den som avløste barokken og innførte rokokkoen i norsk kunst. Han malte blant annet dekorasjoner, portretter og byprospekter og har etterlatt seg flere storslagne malerier av figurer og landskap, særlig i Bergen, men også i Halden. Et iøynefallende arbeid er det gjennomdekorerte «Blumenthal-rommet», opprinnelig utført ca 1756 i kjøpmannen Hendrik Fasmers spisestue. Bildene har en mytisk-allegorisk karakter, hvor f.eks. byen Bergen er avbildet som en lærd kvinne med laurbærkrans, og gjenspeiler samtidens borgerlige dyder og tidens økonomiske virksomhet.

Malerier og dekorasjonsarbeider

  • Tistedalsfossen, 1747–48
  • Hans Chr. Gartner (portrett), 1754, i Historisk Museum, Bergen
  • romdekorasjoner (tak- og veggmalerier, listverk og stukkarbeider) for H. J. Fasmers privatbolig i Strandgaten 129, Bergen, 1757–60, nå i BKM, Bergen
  • Justitia (allegori), 1762 i Magistratbygningen, Bergen
  • Jens og Karen Kahrs' 18 barn (gruppeportrett), 1762–63 i Historisk Museum, Bergen

Publisert materiale

  • Beskrivelse og kort Explication over Det Skildrede Emblematiske Stykke til Raad-Stuen, originalmanuskript i UBB (MS-saml. nr. 219), Bergen; gjengitt i Bergens Annonce-Tidende 25.1.1899

Litteratur

Johannesen, Ole Rønning; Mathias Blumenthal: østfoldbyenes skildrer - portrettmaler i Bergen 2002

Eksterne lenker