Michelangelo Buonarroti

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Michelangelo)
Hopp til: navigasjon, søk
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni
Michelango Portrait by Volterra.jpg
Kullportrett av Michelangelo av Daniele da Volterra
Fødselsnavn: Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni
Fødselsdato: 6. mars 1475
Bortgang: 18. februar 1564,
Dødssted: Roma
Nasjonalitet: Italiensk
Felt: skulptur, maleri, arkitektur og poesi
Utdannelse: Lærling til Domenico Ghirlandaio
Periode: Høyrenessansen

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (født 6. mars 1475 i Caprese ved San Sepolcro i Toscana, Italia, død 18. februar 1564 i Roma), kjent som Michelangelo, var en italiensk billedhugger, maler, arkitekt, poet og ingeniør. Hans allsidighet i disiplinene han konsentrerte seg om var av en så høy stand at han ofte er vurdert som et arketypisk renessansemenneske, på linje med sin rival og likemann, italienske Leonardo da Vinci.

Michelangelos produksjon innenfor alle felter under hans lange liv er fenomenal; om volumet av brevvekslinger, skisser og etterlevninger som har holdt seg til i dag blir redegjort for, er han den mest dokumenterte håndverkeren fra det sekstende århundre. To av hans mest kjente verker, Pietà og David, ble skulptert før han var tredve. Til tross for at han først og fremst regnet seg som billedhugger, lagde Michelangelo også to av de mest innflytelsesrike freskomaleriene i vestlig kunsthistorie: Scener fra første mosebok og Dommedag på alterveggen i det sixtinske kapell i Roma. Senere i livet utformet han kuppelen på Peterskirken i den samme byen og revolusjonerte klassisk arkitektur med bruk av kolossordenen.

To biografier ble utgitt av Michelangelo under hans egen levetid, noe som er enestående for en renessansehåndverker. En av dem, av Giorgio Vasari, la frem at han var høydepunktet på alle kunstneriske oppnåelser siden begynnelsen av renessansen, et syn som fortsatte innenfor kunsthistorien i århundrer. I hans levetid ble han også ofte kalt Il Divino («den guddommelige»), et passende tilnavn gitt hans intense spiritualitet. En av kvalitetene som var mest beundret av hans samtidige var hans terribilità, en form for overveldende storslagenhet, og det var forsøkene til følgende kunstnere å etterligne Michelangelos lidenskapelige og høyst personlige stil som resulterte i den neste store bevegelsen i vestlig kunst etter høyrenessansen, manierismen.

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Michelangelo Buonarroti.

Commons

Commons har multimedia
for Michelangelo Buonarroti.