Mont-Saint-Michel

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 48°38′08″N 1°30′40″V

Bilde fra rundt 1900

Mont-Saint-Michel er en opprinnelig tidevannsøy i regionen Basse-Normandie i Frankrike. Den ble først bebygd på 500- og 600-tallet, og het da Mont Tombe. Bebyggelsen har gjennom århundrene blitt ytterligere utvidet, og øya er i dag en egen kommune. Innbyggertallet (1999) oppgis til 50.

Historie

Legenden forteller at biskopen av Avaranches, St. Aubert, som virket under kong Childebert III, i 708 fikk pålegg fra erkeengelen Mikael om å bygge kloster og kirke på øyen. Før dette hadde herskerne i Armorica brukt øya på 400- og 500-tallet.

Klosteret ble stående, og øyen ble videre i befestet år 933. Den italienske arkitekten Guglielmo da Volpiano bygde kirken på toppen tidlig på 1000-tallet. Den ble anlagt på toppen av klippen, og flere grotter inne i fjellet er forsterket for å støtte byggverket. Øyen er avbildet på Bayeux-teppet, som skildrer Normannernes invasjon av England i 1066: en scene på teppet viser at Harald Godwinson redder to riddere fra kvikksanden under en trefning.

Beliggenheten ga festningen strategisk betydning i forhold til lokale elveløp og havner. Karl VI av Frankrike (1368–1422) forsterket befestningene, og britene lyktes ikke med å erobre øya under hundreårskrigen (1337–1453).

Klosterets makt og betydning var i sin tid stort, og det fikk avleggere, blant annet St Michael's Mount i Cornwall. Etter reformasjonen gikk makten etterhvert tapt, og antall munker minket. Etter den franske revolusjonen i 1789 ble klosteret brukt som fengsel, opprinnelige for geistlige motstandere av det nye regimet. I 1836 ble det imidlertid tatt til orde for at klosteret, med sin historiske og arkitektoniske betydning, burde fredes. Fengselet ble stengt i 1863, og klosteret fredet i 1874.

Tidevann

Tidevannet beveger seg inn og ut med en hastighet på 1 meter i sekundet, og stiger og synker inntil 14 meter.

Strendene rundt øyen var opprinnelig langgrunne, og det var mulig å gå tørrskodd til øyen ved lavvann. En måtte bare passe seg for kvikksand. Veien ble derfor etterhvert steinsatt, inntil der var blitt en landbro på slutten av 1800-tallet. Senere utfylling har hevet denne, samtidig som en kanalisering av Couesnonelva har ført til flere avsetninger.

Bygging av diker har ført til en polderisering hvor omkringliggende landområder har blitt tørt land, og avstanden mellom fastland og øyens sørside har krympet. De nye landområdene er nå i bruk som sauebeiter.

I 2006 ble det satt i gang et arbeide for å tilbakeføre Mont-Saint-Michel som øy, bundet til fastlandet med en bro. Prosjektet omfatter blant annet en demning i elva, for å skape større eroderende strømmer, og en nedbygging av moloen.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Mont-Saint-Michel.